25 feb - 15:50 Haaksbergen - aangepast om 15:50

HTFC wijdt nieuwkomers in in geheimen van wielersport

HAAKSBERGEN – Uit de wind fietsen, in een waaier rijden. Het zijn van die gevleugelde uitdrukkingen in de wielerwereld. De Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC) wijdt beginnende toerfietsers in in de beginselen van het wielrennen. Gericht fietsen is deze trainingen gedoopt en ze worden de komende tijd op zaterdagochtend gehouden.

Nu het wielerseizoen weer in volle hevigheid is losgebarsten, is ook de HTFC weer begonnen met dit zogenoemd gericht fietsen. Voor de leden bedoeld als voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar voor nieuwe leden of fietsliefhebbers die overwegen lid te worden een goede gelegenheid om nader kennis te maken met de wielersport. “Vooral bedoeld om te oefenen hoe je zo goed mogelijk in een groep kunt fietsen”, zo meldt coördinator Maikel Bouwman. Want fietsen in een peloton lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, in de praktijk komt er nogal wat bij kijken. “Bij de minste of geringste onoplettendheid kan het fout gaan. Je moet dan ook voortdurend elkaar in de gaten houden.”

Veiligheid staat voorop

Omdat veiligheid bij de HTFC voorop staat, is jaren geleden het zogenoemde gericht fietsen geïntroduceerd. “Waarbij we bijvoorbeeld trainen op het befaamde waaier rijden. Truc is dan om in een groep zo efficiënt mogelijk te fietsen: de voorste wielrenner zet dan de anderen uit de wind, zoals dat heet.”

Maar los van het leren fietsen in een peloton is het gericht fietsen vooral ook bedoeld als voorbereiding op het wegseizoen. “We splitsen de deelnemers op in meerdere groepen, waarbij we erop letten dat de wielrenners aan elkaar gewaagd zijn. Uitgangspunt is namelijk dat iedereen moet kunnen deelnemen: ongeacht of je veel fietst en hoe je getraind bent.” Vervolgens worden allerlei oefeningen gedaan. “Dat doen we op veilige verkeersluwe weggetjes of we gaan bijvoorbeeld naar de Needse berg, waar je hele specifieke oefeningen kunt doen.”

Zoals gezegd, het gericht fietsen is niet alleen voor leden van de HTFC bedoeld. “Dit is juist een uitgelezen mogelijkheid voor geïnteresseerden om eens geheel vrijblijvend kennis te maken met de wielersport.” De trainingen zijn iedere zaterdagochtend van negen tot circa elf uur. “Naderhand drinken we koffie en evalueren we de oefensessie.”

Start is het clubgebouw van de HTFC aan de Geukerdijk 107.