05 okt - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:44

Hubertusviering in het dialect

Jagers bijeen in kerk in Beckum

BECKUM – Er is weer een Hubertusviering in Beckum. Dat is een viering waarin de jacht centraal staat. Het is op zondag 6 november. De viering zal evenals voorgaande jaren gehouden worden in de sfeervol versierde RK Heilige Blasius kerk in Beckum.

Dominee Klaas van de Kamp zal deze dienst weer in het Twentse dialect voorgaan. De organisatie is in handen van de Enschedese jagersvereniging. Ook belangstellenden uit Haaksbergen en omgeving zijn welkom. De Franse jachthoorngroep ‘Les Trompes des Quartre-Vents’ en de ‘Twentse Jachthoornblazers’ verzorgen de muzikale begeleiding zowel binnen als buiten de kerk. De organist en het kerkkoor van R.K. Heilige Blasius zullen deze dienst begeleiden. Na afloop krijgen de jachthonden voor hun werk de zegen. Aansluitend aan de kerkdienst is men van harte welkom bij Het Wapen van Beckum. De dienst begint om 14 uur, waarna men rond 15.30 uur eindigt met de zegening van de honden. Sint Hubertusvieringen zijn een traditie voor veel jagers en clubs. De heilige Hubertus van Luik (655-727) was de laatste bisschop van Maastricht en de eerste van Luik. Hij trok zich volgens de overlevering na de dood van zijn vrouw Floribanne terug in de Ardennen om een jagersbestaan op te pakken. Hij zou vanaf de vijftiende eeuw hierdoor beschouwd worden als patroonheilige van de jacht.

Op 3 november viert men zijn naamdag. Hoewel ook onder de jagers het kerkbezoek ongetwijfeld afgenomen is door de eeuwen heen, zien zij het wel als een mooie traditie om in ere te houden. Kijk voor meer informatie ook op: www.enschedesejagersvereniging.nl.