23 sep - 16:18 Haaksbergen - aangepast om 10:20

Huis kopen voor jongeren vrijwel niet mogelijk

‘In huidige woningmarkt is ‘gunfactor’ voor starters enige kans’

HAAKSBERGEN – Ook in Haaksbergen is het hopeloos voor de jeugd om een koopwoning te bemachtigen. In de zwaar overspannen huizenmarkt worden koophuizen met een verkoopwaarde van rond de 200.000 euro zonder blikken of blozen met tienduizenden euro’s overboden. Starters hebben het nakijken.

Het is voor jongeren op de woningmarkt vrijwel onmogelijk om een hypotheek te bemachtigen en bovendien moeten ze naast de ‘kosten-koper’ ook de overwaarde met eigen middelen financieren. In de meeste gevallen een schier onmogelijke opgave, zo blijkt momenteel in de dagelijkse praktijk. Dat betekent veelal thuis blijven wonen. Maar als je de 25 bent gepasseerd is dat natuurlijk geen ideale situatie.

Neem Patrick en Larissa, een jong stel uit Haaksbergen. Ze zijn er aan toe om een huis te kopen. Ze hebben meerdere keren een bod gedaan en worden telkens ruim overboden. Patrick: ,,We hebben de grens al wat opgetrokken maar het loopt de spuigaten uit. Ik ben schilder en met mijn inkomen zou ik een huurwoning kunnen betrekken met een huur van 1000 euro per maand terwijl een hypotheek veel goedkoper is. Ik woon nu nog bij m’n moeder en Larissa bij haar vader. Daar hebben we het allebei goed, maar ik ben nu 27 jaar en we willen dolgraag iets voor onszelf om aan onze toekomst te gaan bouwen.”

Patrick heeft een idee. ,,Stel dat we een huiseigenaar op leeftijd, die uitkijkt naar kleiner en waarvoor de stap te groot is, kunnen ontzorgen door te helpen met verhuizen, opruimen en schilderen. We hoorden laatst van een initiatief van een ander jong stel die in verschillende wijken in het westen van het land briefjes in de brievenbus had gedaan met de uitleg van hun probleem op de woningmarkt. En daar is een deal uit voortgekomen. Een ouder stel had plannen om te verhuizen en zij gunden deze starters een fijn leven in hun woning waar ze lang gelukkig woonden. Ze betaalden een normale markt conforme prijs en de vertrekkende partij vond de hoofdprijs met overbieden niet noodzakelijk maar een goed gevoel des te belangrijker. Wij zouden deze mensen dan als tegenprestatie ontzorgen bij de verhuizing.”

Via weekblad

Samen met een makelaar kijken wat we als Haaksbergenaren voor elkaar kunnen betekenen zonder na elke bezichtiging met een kater achter te blijven. Dat is de gedachte. Patrick: ,,Wij willen dit ook graag proberen via weekblad Rond Haaksbergen, dus zijn er mensen die hun woning willen verkopen, we willen graag in gesprek en kijken wat we misschien voor elkaar kunnen betekenen. En tot wederdienst bereid zoals opruimen, schoonmaken, schilderen; kortom alles in overleg en elkaar helpen waar we kunnen. Wij zijn nog jong voor wat hoort wat.”

,,Het zou toch mooi zijn als wij met onze hulp en inzet de kans krijgen een eigen huisje te kunnen kopen in Haaksbergen. En hoe fijn kan het zijn als we een ander kunnen ontzorgen met onze hulp.”

‘Houdt gunfactor ook stand?’
In een reactie op creatieve ideeën van jonge starters in z’n algemeenheid op de woningmarkt reageren plaatselijke makelaars begripvol, maar plaatsen ook kanttekeningen. ,,Uiteindelijk gaat het in dit verhaal om de gunfactor”, stelt makelaar Ivo Oosting van het gelijknamige makelaarskantoor. ,,De vraag is of die gunfactor overeind blijft als blijkt dat de woning vele duizenden euro’s meer opbrengt. Want dat is wat we op dit moment zien.” Collega Bas ter Hogt (Euverman& Nuyts) geeft aan dat-ie zo’n eerste klant nog moet krijgen. ,,In principe is dit een mooie gedachte. Maar de dagelijkse praktijk is dat de verkopende partij veel geld neer moet leggen voor de volgende woning. Dat maakt dat je de hoofdprijs wel zult moeten vragen. Als makelaar van een verkopende partij zullen we die daar op moeten wijzen.” Zowel Oosting, Ter Hogt als Burbach Makelaars vinden het overbieden met  exorbitante bedragen wel zorgelijk. ,,Dat kun je de makelaar niet aanrekenen.”