15:35 Haaksbergen - aangepast om 15:35

IBIS Schaaktoernooi

HAAKSBERGEN – Het IBIS Schaaktoernooi, een jaarlijks internationaal schaaktoernooi voor blinden, slechtzienden en zienden zal dit jaar voor de laatste keer plaatsvinden op 15 en 16 april in Haaksbergen. Het toernooi werd voor het eerst gehouden in 1973 en is sindsdien een belangrijk evenement geworden voor de internationale schaakgemeenschap.

Het IBIS schaaktoernooi staat bekend om zijn integratieve karakter, waarbij spelers met verschillende visuele vermogens tegen elkaar spelen. Het toernooi heeft bijgedragen aan de integratie van mensen met een visuele beperking in de schaakwereld en heeft de aandacht gevestigd op de mogelijkheden van mensen met een beperking. Dit was ook de insteek van de oprichters van het toernooi, begin jaren ’70 van de vorige eeuw. Hoewel het toernooi een groot succes is geweest, met in de gloriejaren meer dan 100 deelnemers, liep dit aantal gedurende de laatste edities langzaam verder terug. Na het toernooi van 2019 zorgde de Corona-epidemie ervoor dat het IBIS gedurende drie jaar helemaal niet kon plaatsvinden. In 2023 is dat dus wel het geval, zij het dat zowel het aantal deelnemers als het aantal gastgezinnen zodanig minder is geworden dat het bestuur besloten heeft er na de aanstaande (46ste) editie een punt achter te zetten.

“Het was een moeilijke beslissing, maar we moeten constateren dat er feitelijk te weinig animo is en daarmee het bestaansrecht van het toernooi in het geding komt. We moeten onze ogen daar niet voor sluiten. Enerzijds vinden wij dat spijtig maar tegelijkertijd verheugt het ons te zien dat er steeds meer aandacht en mogelijkheden zijn voor de gehandicapte medemens en dat de integratie op vele manieren vorm heeft gekregen en krijgt”, aldus de organisatie. “We willen alle spelers, vrijwilligers, gastgezinnen en sponsors bedanken die hebben bijgedragen aan het succes van het IBIS schaaktoernooi. We zijn er trots op wat we hebben bereikt en we hopen dat ons werk heeft bijgedragen aan een meer inclusieve (schaak)wereld. ”Het IBIS schaaktoernooi zal als ‘blindenschaaktoernooi’ voor altijd in de herinneringen van vele Haaksbergenaren blijven staan als een belangrijk evenement voor de schaakgemeenschap en als een voorbeeld van inclusie en integratie. Het inventieve kunstwerk bij de ingang van de Kappen zal daar zeker een steentje aan bijdragen.