12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:51

Infobord ‘De Moriaan’

HAAKSBERGEN – De Historische Kring Haaksbergen stimuleert de belangstelling voor historische locaties in Haaksbergen door de plaatsing van infoborden. Helaas is op veel plekken door verbouwing en achterstallig onderhoud de historie onherkenbaar. De plaatsing van infoborden en de jaarlijkse uitreiking van de Albert Rozema prijs is een stimulans om het straatbeeld in ’t dorp te behouden.

Zo is er recentelijk een infobord geplaatst aan de gevel van de Spoorstraat 22 waar eens hotel de Moriaan gevestigd was. De foto op het infobord toont het hotel in oude glorie. Deze moet gemaakt zijn voor 1918, want alles straalt nog uit dat het een prachtig hotel was. Na 1918 kreeg het statige gebouw een andere bestemming en werd het hotel opgesplitst in woon- winkelbestemming.

Het aanzicht van het gebouw op de hoek van de Spoorstraat – Blankenburgerstraat heeft nog vele elementen van het voormalige hotel behouden, ook nu het al jaren een andere bestemming heeft. Mede door de eigenaren en gebruikers is hier een stukje van oud Haaksbergen bewaard gebleven. Zij vonden het niet nodig dat de oude gevel een moderne uitstraling kreeg.
De Historische Kring streeft naar behoud van deze stukjes beeldhistorie. Om de argeloze voorbijganger voor dit stukje oud Haaksbergen te interesseren is aan de gevel het infobord aangebracht, met de beknopte geschiedenis vanaf 1808.

Het was niet de eerste bebouwing op de huidige plek. In de historie van Haaksbergen deel II staat dat Werner Manten in 1676 een huis laat bouwen waar in de 19e eeuw Hotel de Moriaan was gevestigd.

De plek is kennelijk uitstekend geschikt voor ondernemers want recentelijk heeft een moderne winkelformule een stek gevonden achter de oude gevel van het voormalige hotel en kun je op de plek van de oude hoofdingang naar binnen.