09:42 Haaksbergen - aangepast om 09:42

Ingezonden brief

Bomen moeten wijken voor nieuwe inrichting Molenstraat-Markt

Onlangs was in ons plaatselijk dagblad de facelift van de  herinrichting van de Molenstraat en een deel van de Markt te zien.

Zoals altijd zien de plannen er veelbelovend uit. Nieuwe ideeën en wensen van centrum- ondernemers zijn door een extern bureau geïnventariseerd en verwerkt in betreffend plan.

Maar wij, als groene denkers, hebben dan meteen zoiets van: even kijken wat er met bestaande bomen en leibomen gebeurt.

Dus hebben een afspraak gemaakt met de dienstdoende ambtenaar.  Onder het genot van een kopje koffie werd al gauw duidelijk, dat volgens het voorliggende plan alle bestaande bomen en leibomen het veld moeten ruimen. Weliswaar worden er wel weer wat bomen aangeplant, maar welke is nog niet beslist. Wel is bekend, dat er 4 bomen van eerste grootte komen op het plateau van voormalig Salon Albert. Prima, want dat komt de sfeer van het marktplein in ieder geval ten goede.

Waartoe dient dit eigenlijk?  Eén linde is slecht en de anderen staan net op de verkeerde plek. Daar zijn nu parkeerplaatsen gepland en de inrit vanuit de Eibergsestraat wordt verlegd om een horeca-ondernemer een groter terras te gunnen. Net of die huidige leibomen en lindes daar iets aan af doen. Je kunt er prima zitjes onder plaatsen.

Dat is nu waar wij als “groenmensen” de nodige moeite mee hebben.  Lindes of bomen van dat formaat zijn vaak moeilijk  te planten i.v.m gebrek aan  ruimte. In de bestaande situatie hebben ze plek genoeg en de bomen zijn kerngezond. De enige reden waarom ze weg moeten is vanwege commerciële doeleinden.

De huidige bomen en leibomen zijn in 2005 zorgvuldig gekozen en geplant, niet alleen aan de Molenstraat, maar door het hele centrum. Dat gebeurde  zodanig, dat het groen zowel  op straatniveau als in de hoogte optimaal functioneert zonder veel ruimte in te nemen. Verticaal  dient het groen mede om de lelijke winkelpanden te camoufleren. De gevels zijn door de jaren heen zodanig verminkt, dat er slechts een schim van de oorspronkelijke architectuur over is.

Het is toch raar dat deze redenen niet meer actueel zouden zijn. De genoemde gevels hebben nog dezelfde uitstraling als toen, dus waarom destijds aanplanten en nu alweer weghalen? En nu is dit nog de eerste fase van de herinrichting van het groen, maar het voorspelt weinig goeds voor de rest van het winkelhart van ons dorp.

Als we alles samenvatten is dit toch op zijn zachtst gezegd allervreemds. Het moet iedereen nu toch wel duidelijk zal zijn, dat we alle zeilen bij moeten zetten om de biodiversiteit te stimuleren en CO2- en fijnstof af te vangen. En wat te denken van de hittestress, die door de schaduw van de bomen wordt verzacht? Om het dan nog maar niet te hebben over de positieve werking, die groen op ons als bezoekers heeft.  Allemaal  items waar deze bomen  aan bijdragen. Daar zet je toch zo maar niet even de bijl in?! Iedereen  vindt vergroening tegenwoordig belangrijk, maar als het even  aan het eigenbelang in de weg staat, moet het verdwijnen. Dit kan niet waar zijn.

We doen dan ook een dringend beroep op alle belanghebbenden en de gemeente om dit plan nog eens goed te bekijken en aan te passen. Zorg dat de bestaande  bomen kunnen blijven staan, want ze zijn nog in hun jeugd. Het duurt minstens 40 jaar voordat een boom volgroeid is en al zijn goede eigenschappen tot ontplooiing komen. Je kunt wel nieuwe planten, maar dan loop je zo weer 15 jaar achter.

U kunt op dit artikel reageren via www.natuurenmilieuhaaksbergen.nl.