09:00 Haaksbergen - aangepast om 09:46

Intertoys sluit na 26 jaar de deur op ‘kantelpunt retail’

HAAKSBERGEN – Ze gingen nog even door als zelfstandige winkel onder het merk Intertoys. Maar Harry en Truus Put  willen niet langer deel uitmaken van het ‘slagveld’ met de fysieke- en online winkel. ,,Na 26 jaar is het mooi geweest. We stoppen ermee.”

Vele kindergeneraties kregen cadeautjes uit de winkel van Harry en Truus. Ze hadden altijd het laatste trendy speelgoed in de schappen liggen en je stapte altijd met iets goeds te winkel uit. Over service had niemand wat te klagen bij de familie Put. Na het faillissement van Intertoys afgelopen voorjaar besloot Put het pand aan de Spoorstraat voor verhuur aan te bieden. ,,Aanvankelijk was het de bedoeling om 1 september te stoppen als we voordien het pand verhuurd zouden hebben. Dat bleek niet haalbaar en daarom  zijn we nog een jaar doorgegaan. Inmiddels is er een nieuwe huurder die per 1 februari iets heel anders in dit pand gaat beginnen.”

Harry Put vertelt zijn verhaal met gemengde gevoelens. Aan de ene kant kijkt hij samen met zijn vrouw terug op een mooie en lange periode als centrumondernemer in Haaksbergen, aan de andere kant wringt het dat steen en been wordt geklaagd over het tanende  winkelbestand terwijl online winkelen terrein blijft winnen. ,,We staan op een kanteling in de retail met als gevolg een slagveld onder web- en fysieke winkels. De een na de andere winkel sluit zijn deuren en we vinden het allemaal jammer, terwijl we er met z’n allen verantwoordelijk voor zijn. We willen de laagste prijs, het moet er snel zijn we willen het graag hebben bezorgd wanneer het ons uitkomt. Met elke aankoop die je doet, geef je in feite aan in wat voor wereld je wilt leven en hoe je in de huidige maatschappij staat. Met alle gevolgen van dien.”

Put wil hiermee aandacht vragen voor alle kleine ondernemers en niet alleen die in Haaksbergen. ,,Ze steken letterlijk al hun energie en hele ziel en zaligheid in het positief en menselijk maken van de winkels. Zonder steun van de klant, de aandacht en empathie kunnen ze niet bestaan. Denk wat vaker aan de kleine ondernemer”, luidt het statement van Harry Put. ,,Zeker in de komende jaren zodat we nog enigszins een bruisend centrum kunnen behouden in Haaksbergen. Als het er niet meer is, krijg je het ook niet zomaar meer terug. Daar zou de consument wat vaker bij stil moeten staan.”

Truus en Harry Put hopen het beste voor de collega-ondernemers die nog doorgaan. ,,En we bedanken via deze weg alle kanten die bij ons hebben gekocht in de afgelopen jaren. We waren ze graag van dienst.”

Foto: Truus en Harry Put voor hun speelgoedwinkel in de Spoorstraat. Na 26 jaar gaat de deur definitief dicht.