12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:28

‘Jan niet commercieel? Jan was super commercieel’

HAAKSBERGEN – Renate te Wierik was aanvankelijk wat sceptisch over een hommage aan haar wijlen broer en kunstenaar Jan te Wierik. Nu de dag van het postume eerbetoon po 17 maart nadert, weet ze het zeker: ,,Dit heeft Jan verdiend.”

Een dromer noemt ze haar broer. Een jongen die urenlang in de boom op z’n gitaar kon zitten pingelen. Een lieve jongen ook die nooit een vlieg kwaad heeft gedaan. Renate te Wierik (65) is de jongere zus van Jan. Harrie en Peter zijn haar andere broers. ,,We waren met 5 kinderen. Jan overleed in 2002. Hij zou nu 70 jaar zijn geworden. En we hadden nog een zus, Miemke. Ook zij mocht helaas maar 60 jaar worden.”

Creatieve familie
Renate had een goede band met Jan. Net als zijn broers en zussen was ook Jan een uitzonderlijke creatieveling. ,,Het zit in de genen. Ook van moeders kant”, verzekert Renate. ,,Peter maakt prachtige dingen van hout en Harrie is een echte muziekman die met grote bands samenwerkt. Ook Miemke was heel creatief. En ikzelf? Zeker. Veelzijdig zelfs.” En dan met een vette knipoog: ,,Ben er alleen nog niet uit waar ik me op moet richten.”

Commercieel
Renate kent de verhalen over haar broer dat hij niet commercieel zou zijn en z’n werk liever weggaf. ,,Jan niet commercieel? Jan was super commercieel! Ja, hij gaf spullen weg. Maar dan betaalde een ander, die het goed kon lijden, gewoon meer voor een werk. Dat deed hij wel op een manier zonder diegene te benadelen. Niemand die het in de gaten had. Jan was van mening dat iedereen die zijn werk mooi vond, iets van hem aan de muur moest kunnen hangen. En dat regelde hij op zijn manier.”

Springlevend
Voor de hommage aan Jan te Wierik is een stichting in het leven geroepen. De opbrengst van 17 maart met muziek, verhalen, filmbeelden en kunst gaat naar een goed doel. ,,Men moet weten dat niemand, ook de familie van Jan hier geen geld aan verdient en dat de kans net zo groot is dat er geld bij moet. Maar een hommage aan Jan is op z’n plaats. Hij heeft nog zoveel fans. Jan is er niet meer. Zijn werk lijkt nog springlevend gezien de reacties op de dit initiatief uit hoeken die we nooit hadden verwacht.”