14:00 Haaksbergen - aangepast om 09:39

Jelle Golbach alsnog naar de States

HAAKSBERGEN – Haaksbergse baanatleet krijgt na eerdere afwijzing alsnog een visum-afspraak voor zijn scholarship in Amerika. Jelle Golbach moet er alleen wel even op en neer voor naar Brussel. ,,Maakt niet uit. Ik had het al een beetje uit m’n hoofd gezet.” 

Voor Jelle Golbach moest 2021 een bijzonder jaar worden. Maar de domper was daar toen de 20-jarige hoogspringer in december zijn droom op de valreep in duigen zag vallen omdat hij niet de kans kreeg de benodigde documenten voor zijn visum af te halen in Amsterdam. Om voor hem nog steeds onduidelijke redenen werd die afspraak met het Amerikaanse consulaat in de hoofdstad op het laatste moment afgezegd. Golbach kon zijn lang gekoesterde wens naar Amerika uit z’n hoofd zetten. ,,Ik kon wel janken. M’n koffers waren al gepakt en op m’n nieuwe school waren ze ook onaangenaam verrast. Het zal ongetwijfeld met corona te maken hebben gehad. Begrijpelijk, maar dat is er nooit uitgelegd en bovendien kon  de reis volledig corona veilig verlopen. In het gebied waar ik naartoe ga in de staat Kentucky heerst geen corona. Het is er veiliger dan hier. Anders zou je daar als Nederlander niets te zoeken hebben en word je ook niet door zo’n school uitgenodigd. Toen de boodschap was geland had ik nog maar één vraag: wat nu? Er zijn momenten geweest dat ik het helemaal uit m’n hoofd had gezet.”

Het antwoord volgde afgelopen week. Golbach kreeg een belletje van zijn bemiddelaar van het bureau Slamstox, dat over een groot netwerk colleges beschikt en studenten helpt een beurs te bemachtigen in de states. ,,Dezelfde afspraak die in Amsterdam niet mogelijk is, kon ik op de ambassade in Brussel wél maken. Er zijn al meerdere voorbeelden van studenten die via deze weg alsnog een visum wisten te bemachtigen. We hebben verder niet uitgezocht waarom dit in België wel kan en in Nederland niet. Het doet er ook niet toe. We hebben ons wel goed afgevraagd of het verantwoord is en dat is het. Mijn vlucht valt onder noodzakelijke reizen omdat de situatie bepalend is voor mijn toekomst. Deze mogelijkheid doet zich wellicht nooit meer voor.” Zijn toekomstige trainster heeft al laten weten met smart te wachten op de hoogspringer uit Nederland. ,,Dan hebben ze het atletiekteam compleet. Ze beginnen op 19 januari. Dan zou ik er zijn geweest. Dat wordt nu een week of anderhalf later.”

Deze week vierde hij z’n 20ste verjaardag en Jelle Golbach noemt de meevaller het mooiste verjaardagscadeau ooit. Hij heeft een contract voor 4 jaar en gaat naast de trainingen in het atletiekteam van de University of Louisville een studie Business Administration and Marketing beginnen. ,,Het is een droom die werkelijkheid wordt. M’n moeder is een positivo en heeft steeds gezegd dat het goedkomt. Ze heeft gelijk gehad en iedereen in ons gezin is blij dat ik dinsdag alsnog m’n visum in Brussel mag ophalen. Die rit heb ik er graag voor over. Al moeten we  er drie keer voor op een neer rijden.”

Jelle Golbach tekende contract voor scholarship in Amerika. Foto: Rond Haaksbergen ©