13 mrt - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 21:09

Karen Hof doorbreekt vastgeroeste tradities met Uitvaart & Zorg

HAAKSBERGEN – Hoe maak je duidelijk dat je de zorg van een uitvaart anders aanpakt dan de doorsnee uitvaartverzorger. Daarvoor zou je een uitvaart, begeleidt door Karen Hof, eigenlijk van nabij mee moeten maken. ‘Zo wil ik het straks ook’, hoort ze vaak. ,,Dat is het beste compliment.”

Je kunt zomaar op een boerendeel terecht komen waar de overledenen ligt opgebaard. Met Karen Hof kun je alle kanten op. Vooral de kant van je eigen gevoel. De overledene kan het niet meer navertellen, de ‘voortbestaanden’ moeten verder met het verlies en het verdriet. ,,Daarom geef ik altijd aan om voor je afscheid van het aardse bestaan over dit soort zaken met elkaar te praten. Uitvaartondernemers roepen allemaal dat ze het anders doen, maar het komt uiteindelijk vaak op hetzelfde neer met een uitvaart uit het boekje. Veel mensen willen dat helemaal niet meer. Maar vind eens iemand die het doet zoals jij het in je hoofd hebt en dan graag zonder daar meteen fiks prijskaartje aan te hangen. Je kunt voor ieder budget een persoonlijke uitvaart verzorgen. En die mogelijkheid mis ik vaak in uitvaartland.”

Ze verloor zelf op jonge leeftijd haar partner, daarna haar vader en vervolgens nog eens twee van haar beste vriendinnen, en onlangs haar moeder. Van afscheid nemen tot herstel; Karen Hof heeft meerdere malen aan den lijve ondervonden waar een mens in zo’n situatie doorheen moet. Vanuit haar professie als therapeut liep ze al lange tijd rond om op heel persoonlijke wijze voortbestaanden te coachen vanaf de rouwe rouw tot het herstel. ,,Aan de uitvaart van mijn partner heb toen een kater over gehouden. Dat ging heel anders dan  wij het zelf wilden. Vandaar ook de ontembare drang om het anders te gaan doen. Maar dan ook écht anders. Je neemt maar één keer afscheid van een dierbare en dat moet je dus in één keer goed.”

Het is een kwestie van lef om je niets van protocollen aan te trekken. Ouderen kiezen vaak voor de traditionele uitvaart omdat men denkt dat het zo hoort. Karen Hof: ,,Ik ben ervan overtuigd dat ook zij niet op een kille aula zitten te wachten met allemaal zwart om zich heen. Voortbestaanden al helemaal niet. Als je het leven altijd hebt gevierd, waarom zou je het dan zo beëindigen? Juist zij moeten verder met het gemis en zich dus thuis voelen bij een afscheid. Het is allang bekend dat ‘goed afscheid nemen’ echt bijdraagt aan een beter herstel. Er is best een beetje durf voor nodig om uitvaarttradities echt te doorbreken. Daar help ik graag bij.”

Karen Hof van Uitvaart & Zorg doet het helemaal op haar manier. Dat wil zeggen op de wijze, waarvan voortbestaanden aangeven het meeste baat bij te hebben. ,,En daar is soms best een beetje lef voor nodig.”