16:35 Haaksbergen - aangepast om 09:37

Kinderen op bezoek bij bedrijven

HAAKSBERGEN – Kinderen plezier laten beleven aan het werken met hun handen: dat is het doel van het project slimme handen van het Assink lyceum.

“We bieden als school een project voor leerlingen van groep 8, die graag willen leren vanuit de praktijk. Het doel is kinderen plezier te laten beleven aan het werken met hun handen.
Ook willen we leerlingen bewustmaken van de keuzes en richtingen die er allemaal zijn”, laat docent Patrick Noordink weten. “Dit project is dit jaar begonnen als pilot en hebben we slimme handen genoemd. De kinderen gaan in dit project in een kleine groep samen met een coach bedrijfsbezoeken afleggen.

Daarnaast konden de leerlingen met opgedane kennis in praktijklokalen van onze vmbo-locatie aan de Van Brakelstraat in Haaksbergen in de praktijk aan het werk.” De bedrijfsbezoeken die de leerlingen afleggen hebben een directe link met de praktijklessen.
Het gaat om de volgende drie bedrijven: Pure energie, Leron Haaksbergen en restaurant De Blanckenborgh. „Met een expert van pure energie is een windmolen om deze eens van dichtbij te bekijken. Indrukwekkend hoog van zo dichtbij en met alle informatie erbij ook nog eens interessant. Op school werd vervolgens door iedere leerling een eigen windturbine gebouwd.” Leron Haaksbergen is een gespecialiseerd engineerings- en productiebedrijf in Haaksbergen. “Aan de Spinnerstraat in Haaksbergen hebben de leerlingen een kijkje in een bedrijf kunnen nemen.
Leerlingen konden bij Leron zien wat het bedrijf allemaal kon maken aan machines en systemen. De geur van staal en het bekijken van de grote machines en het personeel in werking geeft een goede indruk van het werkveld.”

Ook restaurant De Blanckenborgh is bezocht. “Chefkok Bryan Raamsteeboers (oud-leerling van Het Assink lyceum) heeft een rondleiding gegeven en daarnaast de verschillende aspecten van de horeca laten zien en toelichten.

Ontzettend interessant.” Op school was er ook een workshop van hem. De leerlingen hebben als eindresultaat een heerlijke schaal bitterballen gemaakt. “De komende jaren zal deze pilot worden uitgebreid naar meerdere basisscholen in de regio om nog meer kinderen te kunnen bereiken”, aldus Noordink.