12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:28

Kledingbank voorziet in behoefte

HAAKSBERGEN – Vrijdag opent de Stefania Kledingbank de deuren aan de Spoorstraat 55. 

Op de bovenverdieping van het ‘pand Expert’ kan iedereen voor wie het nodig heeft terecht voor gratis kleding. ,,We hebben drempels weggenomen door de voorwaarden aan te passen. We merkten dat niet alleen cliënten van de voedselbank het hard nodig hebben. Zonder voedselbankpasje vielen mensen buiten de boot”, legt vrijwilligerscoördinator Yesi Somsen van de gemeente uit. ,,Dat willen we niet meer. Iemand hoeft dus geen pasje van de voedselbank te tonen om toch van de kledingbank gebruik te kunnen maken.” De Stefania Kledingbank is een tijdje geleden opgezet door Oekraïense vluchtelingen van de opvang in de voormalig Ariënsschool. Op die plek komt een nieuwe school en de kledingbank is verhuisd naar de Spoorstraat, op dezelfde verdieping overigens waar het kantoor van Weekblad Rond Haaksbergen is te vinden. Vrijdag om 10 uur is de opening. 

Hoe zorgelijk het ook is, bij de kledingbank zien ze dat de vraag naar gratis gebruikte kleding is toegenomen. Het mooie is dat tegelijkertijd ook de aanvoer is toegenomen, constateren Yesi Somsen en de andere vrijwilligers. ,,We krijgen tot op heden voldoende kleding  aangeboden voor dames, heren en kinderen om aan de vraag te voldoen. We hanteren de regel dat je per persoon 5 kledingstukken mag uitzoeken. Het ziet eruit als een gewone winkel, de klant hoeft alleen niet te betalen.”

Goed vertrouwen
Dat je niet perse een pasje van de Voedselbank hoeft te tonen, kan betekenen dat er misbruik van deze voorziening gemaakt kan worden. ,,We moeten van goed vertrouwen van de mensen uitgaan. Zouden we volgens de gebruikelijke regels handelen dan weten we zeker dat er mensen buiten de boot vallen. Op de vorige plek hebben we dat meerder keren meegemaakt dat iemand zonder pasje van de Voedselbank liet weten het ook heel hard nodig te hebben, maar net niet in aanmerking kwam. We vinden dat we deze mensen ook moeten bedienen en hebben daarom de regels aangepast.”

Aanlevermomenten
Het kledingbankteam bestaan uit 10 vrijwilligers die zijn ingeroosterd om in de winkel aanwezig te zijn. Bij de kledingbank gaan ze met vaste aanlevermomenten van gebruikte kleding werken. Somsen ,,Die momenten worden binnenkort bekend gemaakt. We zijn daar nog niet helemaal uit.” Komende vrijdag (7 juli) zal wethouder Pieter van Zwanenburg de kledingbank aan de Spoorstraat 55 openen.