12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:51

Koester uw klimop, door Lambert Dijkema

HAAKSBERGEN – In het coronajaar 2020 wordt er meer gewandeld dan ooit. Let u op de omgeving of loopt u vooral gezellig te kletsen en te spelen met de kinderen en de hond? Het kan de oplettende wandelaar niet ontgaan dat er overal klimop groeit. Vooral nu de bomen kaal zijn valt het frisse groen van de klimplant op.

Vraagt u zich af of het schadelijk is voor de boom die als klimwand fungeert? Sommigen denken dat dat inderdaad het geval is. En dan worden de soms dikke stammen bij de grond doorgezaagd. Wat rest is een akelig staketsel van dode takken die de stam van de eik ontsiert. De eik is namelijk de boom die het liefst wordt begroeid door klimop en die wordt dus ook het meest “ontzet, “verlost” door de klimopvijanden. Heel jammer want u kunt zich de moeite besparen. Klimop is namelijk geen parasiet. De eik fungeert alleen maar als steun bij de weg naar het licht.

Bovendien zorgt klimop voor verrijking van de biodiversiteit: de bloemen verschijnen in het late najaar en leveren veel nectar. Fijn voor insecten want veel bloeit er niet meer in oktober/november. In de winter rijpen de bessen die graag gegeten worden door veel soorten vogels. Voedsel is in de winter doorgaans schaars dus deze voedselbron is zeer welkom. Voeg daarbij dat, vooral oudere, klimop dienst doet als schuilplaats voor eekhoorns en vogels en zorgt voor een veilige nestelplaats.

Muren van huizen doen ook dienst als klimwand. Uw huis wordt geïsoleerd: Klimop matigt de invloed van de temperatuur: in de winter wordt uw huis minder koud en in de zomer minder warm. Dat scheelt in de stookkosten en bovendien op de meest milieuvriendelijke manier die denkbaar is! Als ik ‘s ochtends het keukenraam op een kier zet tijdens het koffie zetten, dan hoor ik het gezellige getjilp van de mussen die ook net wakker worden nadat ze veilig en beschut hebben overnacht tussen de klimopbladeren. En, nee, de muren van uw huis worden niet aangetast door de klimmer. Integendeel, ze worden beschermd tegen weersinvloeden. Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat ze het houtwerk niet aantast met haar “zuignapjes” en dat de groeistengels niet onder de pannen gaan groeien.

Klimop groeit altijd maar door. Alleen als het kouder dan een graad of tien wordt, valt de groei stil. Natuurlijk kun je het lelijk vinden als mooie stammen begroeid zijn met klimop, maar daar gaat het niet om: biodiversiteit, biodiversiteit, biodiversiteit! Laat de natuur in vredesnaam haar gang gaan. Wij zijn niet de baas op aarde. Dus beste mensen, dit is een warm pleidooi voor klimop! Laat haar groeien en bloeien.

Lambert Dijkema