09:00 Haaksbergen - aangepast om 15:08

Leden HTFC volgen reanimatiecursus

Hart voor wielrennen

 HAAKSBERGEN – Ze hebben hart voor het wielrennen, de leden van de Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC). Maar dan wel op een zo gezond en verantwoord mogelijke manier. Dit seizoen worden voor het eerst cursussen levensreddend handelen gegeven voor de leden. De eerste 25 personen zijn recent getraind in het reanimeren van slachtoffers van hartfalen.

Daarbij is ze onder meer geleerd om te gaan met een zogenoemde defibrillator (AED), zoals het hartreanimatie-apparaat heet. De trainingen zijn volgens HTFC’ers Jurjen Antink en Mark Schreijer opgezet in samenwerking met de stichting Twente Hart Safe. In totaal zijn er drie cursusavonden gehouden.

“Hiermee willen de veiligheid vergroten van onze leden, maar willen we ook een maatschappelijke bijdrage leveren aan het dorp Haaksbergen. Immers, onze getrainde leden wonen immers verspreid door Haaksbergen en directe omgeving. Als zich dan een calamiteit voordoet, kunnen zij in actie komen.”

Concrete aanleiding voor de cursus was een valpartij, waarbij een jeugdlid op weg naar de training een fikse open wond opliep. “Dit riep bij ons de vraag op hoe daar als vereniging mee om te gaan als zoiets zou gebeuren tijdens een jeugdtraining. De mountainbiketrainers van de HTFC Jeugd afdeling hebben vervolgens een cursus ‘levensreddend handelen’ gevolgd. Tijdens deze training werd door de cursusleiders met name het belang van reanimeren nog eens onderstreept, en daarom hebben we dit nu breder uitgedragen binnen de vereniging.”

Zelf reanimatiecursus opgetuigd

Vooral ook met het oog op de profielschets van de HTFC. “We tellen in totaal bijna 450 fietsende leden, van wie de gemiddelde leeftijd relatief hoog ligt. Bijna 200 van deze leden is ouder dan 50 jaar. Dat betekent dat er tijdens een fietstocht een verhoogde kans is dat zich hartfalen kan voordoen bij een van de fietsers. Vandaar dat we in samenspraak met Twente Hart Safe zelf een reanimatiecursus hebben opgetuigd.”

Oproepsysteem
De opgeleide cursisten zullen zich bovendien aanmelden voor HarslagNu. “Dit is een oproepsysteem, waarbij wordt gewerkt met zogenoemde ‘zes-minutenzones’. Vanuit de 112-meldkamer wordt via GPS de locatie bepaald van de hulpverlener die het dichtst in de buurt van het slachtoffer woont. Die persoon krijgt vervolgens een tekstbericht met het adres van dit slachtoffer. Tegelijk krijgt een andere groep mensen een bericht waar het dichtstbijzijnde AED-apparaat hangt. Iedere telt in zo’n situatie. Dit systeem heeft zich in de praktijk intussen meermalen bewezen.”

Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) de kosten van een dergelijke training. Toch rust er volgens de organisatoren vaak nog een taboe op om deel te nemen. “Wellicht toch de angst dat je iemands leven in handen hebt. Via deze cursus word je geleerd om een hartstilstand te herkennen, maar ook hoe je alarm moet slaan en reanimeren. Ook word je uitgelegd hoe een AED werkt. Het is slechts één druk op een knop en het apparaat vertelt wat je exact moet doen.”

De HTFC wil in de nabije toekomst de cursus door meer leden laten volgen. “Om de mensen van wie de zorgverzekeraar de kosten niet vergoedt tegemoet te komen, heeft de HTFC een subsidieaanvraag bij de gemeente ingediend om mensen via deze weg te compenseren. Deze training zelf kost slechts een paar tientjes, maar een mensenleven is immers van onschatbare waarde.”