14 apr - 11:52 Haaksbergen - aangepast om 11:55

Lezing Ad van Liempt: “Na de Bevrijding”’ Historische Kring Haaksbergen

Journalist en auteur Ad van Liempt, bekend o.a.de tv-programma’s Andere Tijden en daarvoor NOVA, verzorgt na de ALV op 15 april een lezing met als titel ‘Na de Bevrijding’. Onder deze titel maakte de NTR in 2014 een tv-serie waarbij Ad van Liempt het boek schreef. Hij hield in de afgelopen jaren al veel lezingen over dit thema.

Nederland explodeerde zo ongeveer toen het bevrijd werd van de Duitse bezetter. Dagen, weken, hier en daar zelfs maan-den duurde het feest van de vrijheid.
Maar daarna volgde voor bijna iedereen de ontnuchtering. Het immense verdriet in de uitgedunde joodse gemeenschap toen die zich realiseerde dat bijna niemand van de gedeporteerde familie-leden en vrienden zou terugkeren.

De machteloosheid van grote delen van de bevolking over dat het allemaal zo langzaam ging, de wederopbouw, de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, het verdwijnen van de schaarste en de armoede.

De ongerustheid over die bandeloze jeugd, die nergens meer naar luisterde, geen idealen leek te hebben, en de ondergang tegemoet leek te gaan.

En boven alles uit, de toenemende dreiging van een naderende oorlog met Indonesië. Weer oorlog? Ja, weer oorlog, nu door onze eigen regering begonnen, en opnieuw gepaard gaande met geweld, eindeloos durende onderhandelingen en veel slachtoffers, heel veel slachtoffers.
Het waren loodzware jaren, waar geen einde aan leek te komen.