12:00 Haaksbergen - aangepast om 16:57

MBS voert verdere professionalisering door

HAAKSBERGEN – In de afgelopen 16 maanden is er onder leiding van directeur Gemma Boon doorgebouwd aan de museumfunctie en zijn er -ondanks de Covid malaise- stappen voorwaarts gezet. Gemma Boon gaf aan niet op haar plek te zitten en vertrok. 

Jaarlijks ontvangt het museum tegen de dertigduizend bezoekers en het is daarmee één van de grotere musea in Overijssel. Deze vooraanstaande positie vraagt om verdere professionalisering van de organisatie, financiële continuïteit en uitbouw de museale functie. Daarbij zoekt de MBS nadrukkelijk naar de verbinding met erfgoed in onze regio.

De Stichting Museum Buurtspoorweg (MBS) is in de afgelopen 50 jaar gegroeid tot een niet meer weg te denken ankerpunt in de ontwikkelingsgeschiedenis van Twente. Met een groep van 150 vrijwilligers, aangevuld met een kleine professionele staf, wordt de museale buurtspoorweg tussen Haaksbergen en Boekelo geëxploiteerd..

Museumjaarkaart

Op 13 juni opende het museum opnieuw haar deuren voor het publiek en werd de dienstregeling van het museale spoorbedrijf weer opgestart. Het museum is vanaf dit seizoen ook toegankelijk met de museumjaarkaart. Hieruit is af te lezen dat het museum nu ook landelijk in de belangstelling komt. De MBS komt in een nieuwe fase, waarin ook de interne organisatie moet worden versterkt. Gemma Boon heeft te kennen gegeven dat deze klus minder bij haar past en daarop is gezamenlijk is besloten dat stichting Museum Buurtspoorweg op zoek gaat naar een nieuwe directeur.

Bestuur

Ook het bestuur van de stichting is duidelijk versterkt. Via een gerichte wervings campagne zijn er nieuwe bestuursleden gevonden die met elkaar een schat aan kennis en ervaring inbrengen in het bestuur. Dat is ook nodig, want op financieel en organisatorisch vlak is er veel te doen. De pandemie heeft een gat van ruim honderdduizend euro in de begrote opbrengst geslagen. Daarnaast ligt er een grote uitdaging met betrekking tot de noodzakelijke investeringen in het onderhoud van gebouwen. Ook het beter waarborgen van financieel-organisatorische zaken gaat veel aandacht vragen.