11:10 Haaksbergen - aangepast om 11:10

Mensen worden vrolijk van zonnepanelen

Met het super zonnige weer van de afgelopen weken draaien zonnepanelen op volle toeren. Ook in Haaksbergen zie je ze op steeds meer daken liggen. Misschien niet altijd een lust voor het oog, maar wel voor het milieu en de energierekening. Met het opwekken van je eigen schone energie valt geld te verdienen. De onafhankelijke wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente helpen huiseigenaren graag op weg.

“Zo langzamerhand begint het Оcht door te dringen dat we naar duurzaamheid moeten”, zegt wooncoach Frans Botterhuis. “Zonnepanelen zijn volop in het nieuws. Mensen praten erover met elkaar, het gaat van mond tot mond. We krijgen veel aanvragen voor advies.” Collega Peter Migchielsen: “Inwoners willen weten hoeveel en welke zonnepanelen ze het best kunnen nemen, wat ze kosten en natuurlijk wat ze opleveren.”

Kwaliteit

Allereerst bekijkt de wooncoach of een dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo hebben de ligging, het dakoppervlak en schaduwwerking invloed op het rendement. “Ons uitgangspunt is om qua vermogen niet mООr aan zonnepanelen op je dak te leggen dan je eigen stroomverbruik”, aldus Migchielsen. Het tweetal adviseert om met een gecertificeerde installateur in zee te gaan. “Dat is toch een waarborg voor kwaliteit. Hiervoor kun je prima in Haaksbergen terecht. Maar iedereen is natuurlijk vrij in zijn keuze.”

Aantrekkelijk

Het aanschafbedrag voor een zonne-installatie is tegenwoordig te overzien. Net als de werkzaamheden: binnen een dag liggen de zonnepanelen op je dak en het meeste ‘gerommel’ gebeurt buiten. De btw (21%) van zowel de panelen als het installatiewerk kun je terugvragen bij de belastingdienst. Bovendien werkt de aantrekkelijke Energiebespaarlening drempelverlagend voor wie de investering niet wil of kan doen. “We raden aan om maximaal drie bedrijven een prijsopgave te laten doen. Bij het vergelijken van offertes kunnen we over de schouder meekijken. Het gaat niet alleen om het bedrag onder de streep, maar vooral ook wat je er voor krijgt geleverd.”

Over saldering en teruglevering

De zelf opgewekte groene stroom die je niet direct gebruikt, gaat terug naar het energienet. Dit wordt verrekend met de elektriciteit die je afneemt bij je energieleverancier: de salderingsregeling. Sowieso tot 1 januari 2023 krijg je per geleverd kilowattuur even veel als je betaalt voor door jou afgenomen stroom. Daarna wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar een meer sobere maar nog steeds interessante vergoeding. Wie op jaarbasis een overschot aan elektriciteit produceert ontvangt van zijn energieprovider een zogeheten terugleververgoeding. Deze kan per energiemaatschappij verschillen.

Vrolijk

“Mensen worden vrolijk van hun zonne-installatie”, laat Frans Botterhuis weten. “In het verleden dachten ze vaak nauwelijks na over hun energieverbruik. Nu volgen ze het dagelijks via de app. Ze vinden het leuk om hun eigen energieleverancier te zijn.” De Haaksbergse wooncoaches stellen dat optimaal isoleren nog altijd stap nummer ООn is in verduurzaming van je huis. “Dat verdien je het snelst terug.” Overigens heeft het team onlangs versterking gekregen van Leon Pelders.

Vraag het de wooncoach

Meer weten over zonnepanelen? Of over andere duurzame maatregelen bij jou thuis? De deskundige wooncoaches geven gratis en vrijblijvend advies. Een afspraak maken kan via telefoonnummer 088 – 185 01 30. Voor meer info:
www.duurzaamthuistwente.nl.