24 jan - 07:30 Haaksbergen - aangepast om 09:44

Moet mijn huisdier naar de tandarts?

Advertorial – Iedereen weet hoe vervelend en lastig kiespijn kan zijn. Gebitsafwijkingen bij onze huisdieren vormen dan ook een groot probleem. Wist u dat meer dan 80% van de honden ouder dan 3 jaar last heeft van zijn gebit? Ook bij katten is dit meer dan 70%… Langzaam maar zeker worden steeds meer mensen zich ervan bewust dat het gebit een belangrijk onderdeel is van de gezondheid van hun huisdier. Afhankelijk van het ras en het soort voer ontwikkelt zich de aanzet van tandsteen; een geelbruine, harde laag.

Tandsteen ontstaat doordat zachte tandplak aan het gebit hecht. Het wordt niet voldoende wordt weggemasseerd door bijvoorbeeld kluiven, spelen met een flostouw of tandenpoetsen. Tandplak is eigenlijk niets anders dan een mix van bacteriën en voedselresten.
De voorkeursplaatsen van tandsteen is op hoektanden, kiezen en langs de tandvleesranden. Ook zien we vaak een ontsteking van het tandvlees rond de tand. Afgezien van pijnlijkheid in de mond kunnen gebitsproblemen ook elders in het lichaam problemen veroorzaken. Bacteriën die ontstekingen in de mond veroorzaken kunnen namelijk ook bijdragen aan ontstekingsprocessen in het hart of de nieren.

Zo hebben katten met een slecht gebit meer dan 1,5 keer zoveel kans op het ontwikkelen van nierfalen dan katten met een gezond gebit. Een goede tip om gebitsproblemen te voorkomen is tandenpoetsen! Belangrijk; gebruik NOOIT tandpasta bedoeld voor mensen. Als ondersteuning kunt u speciale voeding geven en/of uw hond regelmatig laten kluiven op kauwstaven voor de mechanische reiniging. Speciaal ontwikkelde kauwstaven voor het gebit bevatten daarnaast ook enzymen die helpen tandplak tegen te gaan.
Als u twijfelt over de gezondheid van het gebit van uw dier, kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak voor gebitscontrole. In februari, de maand van het gebit, krijgt u bij ons 20% korting op de gebitsreiniging.

Peter Kikkert
Dierenartspraktijk Haaksbergen
www.daphaaksbergen.nl