19 feb - 11:15 Haaksbergen - aangepast om 11:15

Monumentale beuk ‘Leeters’ geveld

HAAKSBERGEN – De monumentale beuk in de achtertuin van de villa ‘Leeters’ aan de Spoorstraat is vorige week geveld. Daar is door velen met verbazing en door sommigen zelfs met achterdocht op gereageerd.

Bewoner Leon Leeters begrijpt de verbazing: ,,Ja, ook wij vinden het heel erg wat er met de beuk is gebeurd. Het was een prachtige, ongeveer 170 jaar oude beuk. Een trots sieraad in onze tuin. Het was helaas niet te voorkomen.” Leeters meldt dat deskundigen het niet langer verantwoord vonden de zieke boom te laten staan. ,,De beuk leek gezond. Maar dat was schijn. Ik heb de beuk door verschillende deskundigen laten onderzoeken en uit deze onderzoeken kwam naar voren dat de boom erg ziek was. Hij was aangetast door verschillende soorten giftige zwammen. Er was niets meer tegen te doen. Een van deze giftige zwammen, de reuzenzwam, had de wortels van de boom al zo ernstig aangetast dat het niet verantwoord was hem langer te laten staan.”

Respect

Leeters benadrukt nog dat ook de gemeente niet over een nacht ijs is gegaan. De gemeente heeft de kapvergunning pas verleend, nadat de gemeente de beuk ook zélf nog door een deskundige had laten onderzoeken.  Op sommige achterdochtige reacties wil Leeters verder niet reageren. ,,Die reacties komen vooral voort uit onwetendheid en onkunde.  En uit gebrek aan respect voor de boom. Wij hebben echt gedaan wat we moesten doen, met pijn in het hart. We zullen de boom nog missen in de tuin.”

Foto: De beuk in betere tijden