18 sep - 11:04 Haaksbergen - aangepast om 11:04

Na 10 jaar grootse plannen met blinden fietsweken

HAAKSBERGEN – Het zit er weer op. Initiatiefnemer en vrijwilliger Dick Hilarius van de tandem fietsmidweken voor blinden en slechtzienden kan terugblikken op 4 geslaagde weken. ,,Maar ik kan dit niet alleen. ,,Dank aan al die andere vrijwilligers en bedrijven die mij steunen om deze doelgroep een fijne vakantie in Haaksbergen te bezorgen. Op naar de volgende 10 jaar.”

Het waren vier fantastische weken die de visueel beperkten, de vrijwilligers om iedereen daar omheen veel voldoening gaven. Niet in de laatste plaats Hilarius zelf. ,,Iedere dag maakten we tochten op de tandem van 40 tot 80 kilometer in Twente, Salland, De Achterhoek en het grensgebied met Duitsland. Inmiddels hebben we menig bedankje gehad van zowel visueel beperkten als van vrijwilligers. Die hartverwarmende reacties doen wat met me en geven me de energie om met deze activiteit door te gaan.”

Door wijzigingen in de totale organisatie en het feit dat vrijwilligers hem steeds meer de nodige werkzaamheden uit handen nemen, heeft Hilarius zelf meer tijd gekregen om zich persoonlijk met de visueel beperkten bezig te houden. ,,Dat was ook mijn intentie toen ik 10 jaar geleden begonnen ben met deze activiteit. Door het vele werk elk jaar kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik alleen maar aan het organiseren was en niet meer met de uitvoering bezig kon zijn. Dat is veranderd.” Tijdens de vier weken zijn de gezelschappen vijf keer uitgenodigd om ergens op locatie te komen dineren. ,,Zo zijn we geweest bij Lyceum Het Assink in Neede waar leerlingen en hun lerares een heerlijke maaltijd voor ons bereid hebben. We aten in de tuin van Ellen Prent in Hengelo en zijn twee keer bij Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek ontvangen waar vrijwilligers ons verrasten. Ook hebben we een keer bij Snaakies Catering op De Greune gegeten. De overige keren serveerde Restaurant van Erve Bruggert heerlijke maaltijden. Elke vrijdag gaan we al jaren standaard naar de Chinees, dit jaar Chinees Indisch Restaurant Peking. We hebben alleen maar heerlijk gegeten.”

Na 10 jaar heeft Dick Hilarius de plannen voor de komende jaren al klaar. ,,Naast de tandem midweken vanaf Erve Bruggert ben ik van plan een of twee midweken in Duitsland te organiseren. Voor individuele vakanties of met 2 personen kan een vakantie op maat afgesproken worden met arrangementen als bijvoorbeeld wandelen, tandemen, iets cultureels of samen koken. Voor 2022 heb ik het ambitieuze plan om een sponsortour door Europa te maken van drie maanden, in totaal zo’n 5000 kilometer op de tandem. Met die sponsortour hoop ik dan het nodige geld binnen te halen voor een project voor visueel beperkten of voor een school voor geleidehonden ergens in Europa. Heb inmiddels alle Europese ambassades aangeschreven en al de nodige reacties terug gehad met info over genoemde doelen. Bij visueel beperkten en andere personen die op mijn pad komen al de nodige vragen neergelegd. Zaadjes strooien is hopelijk  oogsten in 2022.”

Wie iets zou willen betekenen voor de blinden fietsmidweken kan zich melden bij Dick Hilarius. “Weet je wat het mooie en en wat alle vrijwilligers iedere jaar weer ervaren? De visueel gehandicapte en de vrijwilliger beginnen een fietsdag als  volstrekt vreemden van elkaar. Maar aan het eind van de dag ga je als vrienden uit elkaar. Dat is heel bijzonder.” Stichting Met zicht op pad: 06-20551589 (d.l.hilarius@kpnmail.nl).