10 jul - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 13:31

Na een schooldag met wortels en aardappels naar huis 

BUURSE – De leerlingen van basisschool Buurse hebben een leerzame dag in de natuur gehad. In een uitgelaten stemming begonnen vrijdagmorgen tachtig kinderen van de basisschool in Buurse aan een onderwijsdag in de natuur rondom de kern van het dorp. 

Een hele dag ervaring opdoen in wat er groeit en bloeit aan kruiden, bloemen, planten en groenten. Initiatiefnemers zijn een groepje ouders van de basisschoolkinderen. Hun doel is de kinderen naast de lessen biologie en aardrijkskunde in de klas buiten school te laten zien wat je in het natuurgebied van Buurse allemaal kunt vinden. De dag bleek een succes. Vol verhalen gingen de kinderen na de schooldag weer naar huis. 

Met wortels, komkommers, aardappelen en zelfgemaakte kruidenboter. Ouder en kruidendeskundige Marjantine Eindhoven en natuurkindercoach Manon Nijhuis hebben samen met Daniella ter Huurne, eigenaresse van Groencentrum Buurse, het idee uitgewerkt kinderen meer bij de natuur te betrekken door activiteiten te bedenken. Het idee hebben ze voorgelegd aan de directrice van basisschool Buurse, die enthousiast werd en in overleg met de leerkrachten de ouders heeft ondersteund. Deze ‘Noaber natuurdag’ blijkt voor herhaling vatbaar. De kinderen uit groep 6, 7 en 8 zijn lopend vanaf school op excursie gegaan over oude erven, langs de Buurserbeek en hebben een bezoek gebracht aan de Sterrenwacht Buurse. De kinderen uit groepen 3, 4 en 5 zijn op excursie gegaan bij de collectieve moestuin in Buurse ‘Voedsel Veur Elkaar’ en het naastgelegen Groencentrum Buurse om alles te leren over planten, tuinkruiden, groenten en fruit. 

Bij het groencentrum hebben ze met de zelf geplukte tuinkruiden kruidenboter gemaakt om mee te nemen naar huis. De kleuters van groep 1 en 2 hebben met zand en water, oude teilen, bakjes, schepjes en emmertjes een modderfestijn gehouden, De ‘Noaber natuurdag’ werd afgesloten met een picknick op school. Alle kinderen beseffen volgens de organisatie van deze dag hoe belangrijk de natuur voor hun is.