16:05 Haaksbergen - aangepast om 09:06

Natuur

Uren kan ik door de bossen dwalen. Dat was voor de pandemie ook al zo dus wat dat betreft is er voor mij niet zo heel veel veranderd. In het bos kan ik nadenken en alle prikkels van een drukke werkdag neutraliseren.

Een wandeling in het bos is helemaal compleet als ik een bijzonder dier heb gezien. Voor mij is een dier al snel bijzonder dus na elke wandeling kom ik weer vergenoegd thuis.

Een eekhoorn! ‘Dat brengt geluk!’ roep ik dan uit en vertel ik aan iedereen die het maar horen wil dat ik een eekhoorn heb gezien. En vooral dat die mij geluk brengt.  Maar dit roep ik ook als ik een ree, ijsvogel, specht of een adder heb gezien. Alles wat anders is dan een mus of een merel vind ik een grote verrassing.

Zo heeft iedereen zijn eigen reden om het bos in te gaan. Af en toe zie ik vogelaars die speciaal een groen pak hebben aangetrokken. Ik denk om een schutkleur te creëren zodat de vogels hen niet zien maar andersom wel. Een verenpak zou misschien meer effect hebben maar dan loop je erbij als Pino uit Sesamstraat.

Vogelaars herken ik altijd aan hun groene uitdossing, regenlaarzen en enorme toeters van verrekijkers op een standaard. Vaak hebben ze ook nog een baard maar niet altijd.

Als ik iemand tegenkom vind ik het leuk om even een praatje te maken. Zo zag ik laatst een vogeldeskundige geconcentreerd naar de toppen van een boom kijken. Ik vroeg of hij nog iets bijzonders had gezien. ‘Een draaihals’ antwoordde hij. Ik zag gelijk een heel raar beeld voor me van een vogel met een hele lange hals die wel tien keer om zijn as was gedraaid en ik vroeg me af of hij me misschien voor de gek hield. Mijn vogelkennis reikt namelijk niet zo heel ver. Maar dat hoeft ook niet want ik kan immers niet overal verstand van hebben. Aan mijn antwoord moet hij hebben gemerkt dat ik er de ballen verstand van had want hij ging gelijk weer door met foto’s maken. Ik wilde ook niet doorvragen want ik had geen zin in een educatieve les op dat moment en ik gunde hem zijn fotomoment. Ik heb de draaihals toch maar even gegoogeld en kwam erachter dat het een schaarse broedvogel is en dat hij in Nederland op de lijst staat als ernstig bedreigd.

Toen ik thuiskwam van mijn wandeling was het eerste wat ik riep: ‘Ik ben in de buurt geweest van een draaihals! Dat brengt geluk!’ Mijn wandeling was weer compleet.

Caro