02 jul - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:51

Neerslagtekort minder zorgelijk

HAAKSBERGEN – De afgelopen week was het zonnig, maar het heeft op veel plaatsen ook stevig geregend. Het neerslagtekort is in deze periode dan ook afgenomen. Het totaal van het neerslagtekort ligt nu ruim onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. En dat heeft er wel eens beroerder uitgezien.

De grondwaterstanden liggen boven de normale gemiddelde waarden. De meeste stuwen staan in de zomerstand en we blijven zoveel mogelijk water vasthouden, laten ze bij het Waterschap weten. ,,De afgelopen weken was het zonnig in ons gebied. Waar normaal over een maand gerekend de zon zich hier in de oosten zo’n 42 uur laat zien, was dat nu 51 uur. In Twente is dat normaal 39 uur en nu 49 uur. De extra zon ging wel gepaard met de nodige regen.”

Op station ‘Twente’ viel afgelopen maand 92 mm in plaats van de normale 64. Op station Hoogeveen was het echt goed raak. Daar viel 140 mm regen tegen normaal 69 mm. Meer dan de dubbele hoeveelheid dus. ,,Het neerslagtekort ligt op dit moment dan ook duidelijk onder het gemiddelde. Op Twente is dat 35 mm tegen gemiddeld 75 mm. De natuur en de grondwaterstanden varen er wel bij.

Foto:  Waterschap Vechtstromen.