17 mei - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 14:14

Nieuwbouw zwembad De Wilder heeft voorkeur

HAAKSBERGEN – Als het aan de locatie-manager van zwembad Optisport – De Wilder ligt, zijn de jaren van een subtropisch zwembad in Haaksbergen geteld. De voorkeur gaat uit naar nieuwbouw. ,,Met twee van elkaar gescheiden baden in hetzelfde pand”, aldus Sabine Boshuis.

Wat 30 jaar geleden als vooruitstrevend werd gezien met de opening van een subtropisch zwembad in Haaksbergen is anno 2023 allang niet hip meer. De gemeente Haaksbergen liet accommodatie-expert Synarchis daarom uitzoeken wat de mogelijkheden van een toekomstig zwembad zijn en welk prijskaartje daar dan aanhangt. Op 1 mei 2025 loopt immers het contract met exploitant Optisport af en daarom is duidelijkheid geboden. ,,Het is een gedegen onderzoek,  waarin meerdere scenario’s zijn aangegeven en waar je in Haaksbergen zeker iets mee kunt gezien de brede maatschappelijke functie van het bad”, verzekert locatie-manager Boshuis. ,,Strikt genomen zijn er drie opties: renoveren, nieuwbouw of dicht. Dat laatste is niet te hopen voor Haaksbergen.” 

Het is wel even schrikken als blijkt dat de goedkoopste optie van een duurzame renovatie voor 10 jaar al 6 miljoen kost. Daarvoor kan overigens ook een buitenbad worden aangelegd met sloop van het binnenbad. Een nieuw tropisch bad van een slordige 20 miljoen noemt Synarchis ook als mogelijkheid. En voor wie het nog niet voor de ogen is gaan duizelen: de meerprijs van een extra buitenbad bedraagt 3 miljoen.

Aparte baden onder één dak
Sabine Boshuis geeft als locatiemanager van Optisport – De Wilder aan dat nieuwbouw naar Markeloos voorbeeld de voorkeur heeft. ,,Dat is nieuwbouw met twee aparte baden onder één dak, een wedstrijd- en recreatiebad. Is slechts één bad in gebruik, dan sluit je het andere af. Dat scheelt enorm in de kosten. In de huidige situatie verwarmen we het hele bad, ook al zwemt er niemand in het diepe of omgekeerd.”

De gemeente keek de voorbije maanden vaker met Optisport over het einde van het contract heen en kent de voorkeur van de exploitant. ,,Die hadden we al bij de vorige wethouder uitgesproken”, geeft Boshuis aan. ,,Een nieuw zwembad moet z’n maatschappelijke functie behouden en tegelijkertijd renderen. Je kijkt naar bezoekersaantallen en hoe die zijn onder te verdelen in toerisme en lokaal gebruik voor recreatie en doelgroepen.”

Maatschappelijke functie
De maatschappelijke functie van het zwembad is groot. Je moet er niet aan denken dat het er niet meer is. Fit door bewegen en het onderhouden van sociale contacten gaan vaak hand in  hand in De Wilder. Boshuis: ,,Zo hebben we bijvoorbeeld de Vroege Vogels. Die groep komt meerdere keren in de week zwemmen en drinkt na afloop koffie met elkaar. Naast de recreatieve bezoekers zijn er meerdere doelgroepen, zoals de vereniging aangepast sporten, hart in beweging, het prikkelarme zwemmen en een reuma groep. En het zwemonderwijs niet te vergeten. Daarvoor komen zelfs ouders met kinderen van net over de grens met Duitsland.”

Snel duidelijkheid
Boshuis hoopt dat de Haaksbergse politiek de druk gaat opvoeren om tot een besluit te komen. ,,Want het is zo 2025. Dan hoeft er nog geen nieuw zwembad te staan, maar zal er wel duidelijkheid moeten zijn. Voor een buitenbad ga je naar Eibergen. Haaksbergen heeft een goed bezocht binnenbad en met de verschillende doelgroepen ligt een overdekt bad in de vorm van twee aparte baden daarom het meest voor de hand. Maar ja, dat kost veel geld. En daar gaat de gemeente over.”

Foto: Locatie manager Sabine Boshuis Foto: André Scheffers