22 jan - 08:00 Haaksbergen - aangepast om 10:50

De Heidebloem is trots op negen jeugdige imkers

HAAKSBERGEN – In juni 2016 ging imkervereniging De Heidebloem van start met een driejarige jeugdopleiding. Negen cursisten namen afgelopen zaterdag hun diploma ‘basiscursus bijenteelt’ in ontvangst. Een feestelijk moment voor de nieuwbakken imkers. En voor De Heidebloem die nu officieel een jeugdafdeling heeft.

Drie seizoenen lang namen Henk Westendorp en Harrie Konniger de jeugdige imkers-in-de-dop onder hun hoede. Met praktijkassistentie van de geroutineerde bijenhouders Arno Pasman, René Pruysers en Richard Belshof. In het IVN-gebouw en de naastgelegen bijenstal maakten zij hun pupillen wegwijs in de wondere wereld van de bijen. Want imkeren, daar komt best veel bij kijken. Zoals raampjes maken, was smelten, het herkennen van ziektes, moerdoppen breken, een volk afleggen, honing slingeren. Plus kennis van een reeks niet alledaagse begrippen als propolis en varroamijt. Ook leerden de cursisten over planten, andere insecten en het weer. Na drie seizoenen waren ze klaar voor het eindexamen dat afgelopen zaterdag is afgenomen.

Nieuwe jeugdcursus van start

Binnenkort krijgen de kersverse imkers hun eigen bijenvolk. Dan gaat het échte werk beginnen. Daarbij worden ze nog een hele poos intensief begeleid door deskundige bijenmannen en – vrouwen van De Heidebloem. Komend voorjaar gaat een nieuwe 3-jarige beginnerscursus voor de jeugd van start. De docenten bijenteelt hebben hun handen nu weer vrij. Bovendien kunnen de leerlingen meekijken met hun gediplomeerde leeftijdgenoten als deze aan het werk zijn in de bijenstal aan het Dievelaarslaantje. De jeugdopleiding heeft plek voor rond de tien kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar. Aanmelden kan via www.imkervereniginghaaksbergen.nl . Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Westendorp tel. 06 2905 7478.