30 jan - 12:06 Haaksbergen - aangepast om 12:50

Ongekend succes voor kwekers van Intropika

Nog nooit eerder vertoond: liefst drie leden van vogelvereniging Intropika, waaronder dorpsgenoot Albert Wevers sleepten goud in de wacht tijdens de COM Mondial 2019, de belangrijkste vogelshow ter wereld. Een ongekend succes voor de kwekers én voor Intropika. En dus feliciteerde wethouder Jan-Herman Scholten hen namens de gemeente met een fleurig boeket. “Echt een bijzondere prestatie die de aandacht verdient!”

Louis Roerink uit Oldenzaal en de Eibergen woonachtige Bennie Lubbers werden wereldkampioen met respectievelijk een mozaïekkanarie en een wilde Europese kanarie. Ook de ceresamadine van Haaksbergenaar Albert Wevers werd uitgeroepen tot ’s werelds mooiste in haar soort. De keurmeester kende 92 van de 100 punten toe aan de pop uit 2018. Voor deze bijzondere gelegenheid stond haar kooitje in de woonkamer. Compleet met gouden medaille, rode kampioensrozet en oorkonde.

Kroon

Sinds begin jaren zeventig kweekt Albert Wevers (72) ceresamadines, een prachtvink die van oorsprong uit Australië komt. “In die tijd heb ik al eens zilver gewonnen en in de jaren tachtig één keer brons. En dan nu goud. De kroon op mijn werk? Nee, op mijn hobby!” Jan-Herman Scholten luisterde aandachtig toen hij tekst en uitleg kreeg over de wereldshow in de Zwolse IJsselhallen, waar 24.000 vogels bijeen zaten, ingezonden door ruim 2000 kwekers uit 22 landen. Wevers vertelde hem over Intropika, de Haaksbergse vogelvereniging waarvan hij al bijna 20 jaar voorzitter is. Uiteraard nam de wethouder een kijkje in het verwarmde verblijf waar de tropische vogels overwinteren. “Het liefst zie ik de vogels buiten in de volière vliegen. Daar kan ik enorm van genieten”, aldus Albert Wevers. “Het kweken van vogels is een vak apart”, concludeerde Scholten met een glimlach.