12 jun - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:43

‘Ons doel is niet om winst te maken’ 

Rooms-katholieke uitvaartvereniging St. Barbara bestaat 75 jaar 

HAAKSBERGEN – Het ledenbestand vergrijst, maar de rooms-katholieke uitvaartvereniging Sint Barbara uit Haaksbergen kijkt met veel vertrouwen naar de toekomst. Dat is heel bondig samengevat de conclusie die de uitvaartvereniging momenteel kan trekken. St. Barbara bestaat 75 jaar. De vereniging is op leeftijd, maar nog steeds springlevend. St. Barbara heeft ruim vierduizend leden, die bij een uitvaart 3.300 euro krijgen uitgekeerd. “We zijn een vereniging. Het doel van St. Barbara is niet om winst te maken. Al het contributiegeld komt ten goede aan de leden. Voor nabestaanden is 3.300 euro een mooi bedrag om een deel van de uitvaartkosten te kunnen betalen”, zegt bestuurslid Gerda van Oosten van St. Barbara. 

St. Barbara luisterde de jaarlijkse ledenvergadering onlangs op met een gezellig samenzijn voor leden bij eetcafé Dwars in Sint Isidorushoeve. De bijeenkomst stond mede in het teken van het 75-jarig jubileum. St. Barbara zag in 1949 het levenslicht. De vereniging ontstond vanuit het begrip wat we nu noaberschap noemen. Uitvaarten kosten geld. Niet zelden was er vroeger amper geld voor een waardige uitvaart. Dat veranderde door de oprichting van St. Barbara. Tegen inleg van een kleine contributie konden nabestaanden gebruik maken van een pakket, dat werd verstrekt bij een overlijden. De oprichting van St. Barbara was niet iets uitzonderlijks. Overal in Nederland ontstonden uitvaartverenigingen. Haaksbergen had destijds naast St. Barbara nog een uitvaartvereniging. Dat was Nicodemus, dat vooral leden in de Veldmaat had. Nicodemus is later in St. Barbara opgegaan. In de eerste decennia kregen de leden een uitvaartpakket in natura. Daarin zaten onder meer een kist, rouwkaarten en bidprentjes. Een uitvaartpakket in natura bestaat allang niet meer. St. Barbara keert nu een bedrag uit bij overlijden. Dat is dit jaar met vijftig euro verhoogd. Het uit te keren bedrag is 3.300 euro. 

De tijden zijn uiteraard veranderd, maar het solidariteitsbeginsel is nog altijd leidend. Leden betalen contributie en weten dat het ten goede komt aan de vereniging St. Barbara. Het stoffelijk overschot van een mens is bij St. Barbara geen voorwerp van winstbejag. “Onze bestuursleden zijn vrijwilligers. We zijn geen verzekering met een winstoogmerk. Bovendien zijn we coulant voor ouders met een doodgeboren kindje. Die krijgen ook een bijdrage in de uitvaartkosten mits ze lid zijn”, zegt Gerda van Oosten. Een bedrag van 3.300 is echter niet toereikend voor een uitvaart. Leden kunnen zich aanvullend verzekeren via uitvaartverzekering Twenthe, waarmee St. Barbara samenwerkt. Zelf een spaarbedrag opzij leggen kan uiteraard ook. 

Het is St. Barbara bijna altijd financieel voor de wind gegaan. “Maar één keer zat er te weinig in kas. Dat was lang geleden, nog in de tijd van de guldens. Er moet natuurlijk altijd genoeg geld zijn om bij een uitvaart uit te kunnen keren. Destijds is de contributie omhoog gegaan”, weet Van Oosten zich te herinneren. Inmiddels is St. Barbara allang weer financieel kerngezond. Penningmeester Herman Borgelink van St. Barbara presenteerde op de ledenvergadering goede jaarcijfers. De uitvaartvereniging telt ruim vierduizend leden. Een speerpunt voor de komende jaren is om meer jonge mensen aan de vereniging te binden. Het sterftecijfer is hoger dan het aantal nieuwe leden. “Met het werven van jonge leden zijn we al begonnen en daar gaan we uiteraard mee door.” Een tweede doel is ook om het bestuur te verjongen. “Interesse hebben en weten wat we doen, zijn twee belangrijke criteria”, zegt Van Oosten, die zelf al decennialang deel uit maakt van het bestuur.  Over het bestuur kon op de ledenvergadering goed nieuws gemeld worden. Richard Esendam (53) is tot het bestuur toegetreden.

Foto: De bestuursleden Marion Veurink, Wim ten Voorde, John Bauhuis, Gerda van Oosten, Richard Esendam, Herman Borgelink en Ingrid Boonk van St. Barbara.