12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:18

Ontwikkelingen aan de Markt

Terwijl de bouw van het pand Marktzicht aan de Molenstraat vordert, wordt er ondertussen verder gewerkt aan een aantrekkelijk dorpshart. Twee projectontwikkelaars hebben de handen ineengeslagen om het ‘Gat in de Markt’ te vullen. Ook zijn twee kerken met elkaar in gesprek. Zij willen een nieuwe gezamenlijke ontmoetingsruimte naast de Wereldwinkel. Enkele oude bijgebouwen van de rooms-katholieke pastorie kunnen dan plaatsmaken voor het geplande parkje achter Sirtaki en de pastorie.

Ben Roerink en Nordwick BV zitten al een tijdje met elkaar om de tafel voor commerciële ruimtes en woningen op en rond het kale grasveld naast sportzaak Sport 2000. De schetsen die beiden van hun plan hebben laten maken zijn inmiddels voor het eerst beoordeeld door een stedenbouwkundige van de gemeente en de Haaksbergse stadsbouwmeester. Alle partijen kregen vervolgens nog wat huiswerk mee. Een tweede overleg volgt. Zodra het plan de stedenbouwkundige toets van de gemeente kan doorstaan vraagt het college aan de gemeenteraad, omwonenden, ondernemers en overige geïnteresseerden wat ze er van vinden. Als het aan het college ligt gebeurt dit nog voor het eind van het jaar. Pas daarna krijgt het plan definitievere vormen en kunnen ook de exacte financiële gevolgen voor de gemeente berekend worden.

Gezamenlijk ontmoetingscentrum

De rooms-katholieke en de protestantse kerk willen allebei graag een ruimte waar bijeenkomsten gehouden kunnen worden en mensen elkaar kunnen ontmoeten. Waar ze aanvankelijk nog los van elkaar plannen ontwikkelden, trekken ze nu samen op. De braakliggende grond naast de Wereldwinkel is in beeld voor een nieuw gezamenlijk ontmoetingscentrum. Als dit van de grond komt, dan is het de bedoeling enkele oude bijgebouwen achter de katholieke pastorie aan de Markt te slopen en de grond te gebruiken voor een openbaar park achter Sirtaki en de pastorie. Zowel voor de nieuwbouw van een ontmoetingscentrum als voor de bebouwing van het ‘Gat in de Markt’ moet de gemeenteraad het bestemmingsplan wijzigen.

Foto: De braakliggende grond naast de Wereldwinkel is in beeld voor een nieuw gezamenlijk ontmoetingscentrum.