12:02 Haaksbergen - aangepast om 21:03

“Onze vrijheid moet worden doorgegeven”

Dodenherdenking 2019

Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking stonden afgelopen zaterdagavond ongeveer tweehonderd Haaksbergenaren op de Markt, het eindpunt van de stille tocht. Eerder die avond waren er al bloemen gelegd bij diverse herdenkingsmonumenten. Ook was er een korte herdenkingsbijeenkomst in de protestantse kerk aan de Von Heijdenstraat.

Na het spelen van de Last Post, de twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus, legde het college van burgemeester en wethouders een krans bij het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis. Voor de muzikale omlijsting tekenden het koor Spirit en de Haaksbergse Harmonie. Ook scholieren van Het Assink lyceum en hun leeftijdsgenoten van de Anne Frank Realschule uit Ahaus verleenden hun medewerking.

24 maart 1945

Na de indrukwekkende twee minuten stilte hield burgemeester Rob Welten een toespraak. Hij vertelde dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is en dat de verhalen van toen verteld moeten blijven worden. “Vrijheid moeten we doorgeven”, aldus de burgemeester. Hij nam zijn toehoorders daarop mee naar zaterdagochtend 24 maart 1945, toen de omgeving van de Buurserstraat door een geallieerd vergissingsbombardement werd getroffen. Liefst 57 dodelijke slachtoffers vielen destijds te betreuren.

Ooggetuigenverslag

Welten citeerde uit een ooggetuigenverslag van een destijds veertienjarige scholiere. Ze was op weg naar haar leraar Frans in de Enschedesestraat. Toen ze er bijna was, hoorde ze het gierende geluid van de bommenregen en werd geraakt door bommenscherven. “Ik bloedde heel erg, maar kon opstaan en het laatste stukje naar huis strompelen, waar mijn moeder mij opving”, klonk het meisje van toen via de burgemeester van nu.

Koesteren

Indrukwekkende woorden, die volgens Welten de zinloosheid van oorlog laten zien en de kwetsbaarheid van onschuldige burgers. De burgemeester stond ook stil bij alle andere inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Aan het eind van zijn toespraak vertelde Welten dat we onze democratie moeten koesteren. “Want het is een groot, maar ook kwetsbaar goed”, aldus de burgemeester.