09 aug - 11:48 Haaksbergen - aangepast om 11:50

Open monumentendag 2019 Haaksbergen

Zaterdag 14 september 2019 wordt voor de 29e keer de Open Monumentendag 2019 georganiseerd. Traditiegetrouw hebben wij weer een mooie fietsroute van ca. 27 kilometer uitgezet met dit jaar twee bijzondere hoogtepunten, te weten Huize Zonnebeek en villa De Bleeck.
Beide monumenten zijn verbonden met de rijke textielgeschiedenis van Twente. Daarnaast komen we onderweg langs authentieke Haaksbergse boerderijen die het verhaal vertellen van de landbouw, de textiele huisnijverheid en de ontginningen.

Het thema geeft aandacht aan allerlei vormen van plezier zoals de vroegere speeltuinen bij de café’s, zwemmen in de Buurserbeek en bij de Oostendorper watermolen, het jeugdcircus van Han Sak, openluchtbad Scholtenhagen, schutters-feesten e.d.
In de afgelopen twee weken heeft TC/Tubantia al aandacht besteed aan het zwemmen in de Buurserbeek en het jeugdcircus ‘Telstar’ van Han Sak en tot de Open Monumentendag zal volgens planning elke week een artikel over vroegere ‘Plekken van Plezier’ worden opgenomen.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is starten wij ook dit jaar weer bij het Dagactiviteiten-centrum De Singel van het Wiedenbroek.
De vrijwilligers van De Singel ontvangen u gastvrij met koffie en thee. Bij dit startpunt kunt u vervolgens de brochure met de routebeschrijving in ontvangst nemen en ontvangt u voor onderweg een lunchpakket met drie consumptiemuntjes. Het eindpunt is dit jaar in het Schuttershoes van de Haaksbergsche Schutterij. Tevens zal in het Schuttershoes de Monumentenprijs 2019 worden uitgereikt aan een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het behoud van het cultuurhistorisch Erfgoed in Haaksbergen.