11 dec - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:26

Oproep beeldmateriaal ’75 jaar Vrijheid & Verzoening’

HAAKSBERGEN – De Historische Kring doet een oproep aan alle lezers om foto’s of ander beeldmateriaal over Haaksbergen en Haaksbergse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog beschikbaar te stellen voor het boek dat in de maak is over deze periode.

Op 1 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Haaksbergen en Twente werden bevrijd van de Duitsers door de geallieerde legers van Britten en Canadezen en Polen. Ter gelegenheid daarvan en van de gebeurtenissen in de oorlog zullen in ons dorp een veelheid van activiteiten plaatsvinden om die gebeurtenis te herdenken en te vieren.

De periode begint met de herdenking van het verschrikkelijke bombardement dat één week voor de bevrijding nog plaatsvond op en rond de Buurserstraat. Van dat bombardement zal door onze Kring een boek worden uitgegeven met verhalen en foto’s van alle 57 slachtoffers die daarbij te betreuren waren.

Later dat jaar zal een tweede boek worden gepresenteerd over alle slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen te betreuren waren. Behalve dorpsgenoten die werden getroffen zoals onze Joodse medeburgers, de gefusilleerde arbeiders van textielfabriek Jordaan en onder meer bij razzia’s voor dwangarbeid in Duitsland opgepakte jongemannen zal ook aandacht worden besteed aan omgekomen leden van geallieerde vliegtuigbemanningen die werden neergeschoten door Duits afweergeschut.   

Op 28 april 2020 wordt een manifestatie gehouden waarin burgers hun persoonlijke verhalen over gebeurtenissen in Haaksbergen tijdens deze vreselijke oorlog zullen vertellen en uniek beeldmateriaal over deze vijf jaren worden vertoond.

,,Omdat wij zo volledig mogelijk de feiten willen vastleggen voor de volgende generaties willen wij u vragen ervaringen van uzelf of van uw naasten die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt op te schrijven of foto’s en ander beeldmateriaal van slachtoffers van toen beschikbaar te stellen aan onze Historische Kring Haaksbergen”, laat Peter Eijkholt als lid comité Haaksbergen 75 jaar Vrijheid & Verzoening weten.

Mensen kunnen dat beeldmateriaal tijdens de openstelling naar het Historisch Centrum brengen en dat is op de maandag, dinsdag  en de vrijdag steeds van 9.30 tot 12.00 uur en van 13.30  tot 17.00 uur onder in het oude deel van het gemeentehuis aan Markt. Verhalen kunnen eventueel gescand worden gezonden aan:  info@historischekringhaaksbergen.nl

Eijkholt hoopt op veel reacties: ,,Namens alle vrijwilligers die bij de voorbereiding van herdenkingsactiviteiten zijn betrokken willen wij iedereen alvast hartelijk bedanken voor de inspanningen.”