04 okt - 11:00 Haaksbergen - aangepast om 13:12

Overdrachtsbelasting op prinsjesdag op z’n kop gezet

Het kabinet wil dat vanaf volgend jaar de overdrachtsbelasting verandert. Starters betalen dan geen overdrachtsbelasting meer als ze eigenaar worden van een woning. Dat scheelt – berekend naar de gemiddelde koopprijs voor een woning – ruim 6.000 euro. Maar ook voor anderen dan starters verandert er wat in de overdrachtsbelasting, en dat is niet altijd positief.

Overdrachtsbelasting: hoe werkt het?
Als u eigenaar wordt van een huis, perceel grond, een bedrijfspand of ander onroer-end goed, dan moet u overdrachtsbelasting betalen over de koopprijs. De notaris handelt dit af met de Belastingdienst.
Over een woning moet 2% aan overdrachts-belasting over de koopprijs worden betaald. Daar valt ook een recreatiewoning onder en soms ook een kantoorpand (als dat pand ooit een woning is geweest). Over de koop-prijs van een perceel grond of een bedrijfshal wordt 6% aan overdrachts-belasting betaald.

Startersvrijstelling
Als het kabinet z’n zin krijgt, dan betalen starters op de woningmarkt vanaf volgend jaar geen overdrachtsbelasting als ze eigenaar van een woning worden. Starters zijn tussen de 18 en 35 jaar oud en gaan wonen in de woning waarvan ze eigenaar worden. Het geldt dus niet voor een woning die iemand tussen de 18 en 35 jaar bijvoor-beeld koopt om te verhuren aan iemand anders. In dat geval moet er 8% aan overdrachtsbelasting over de koopprijs worden betaald.
Vanaf 2021 kunt u één keer een woning zonder overdrachtsbelasting aankopen. Degenen die doorstromen en tussen de 18 en 35 jaar zijn, moeten over de nieuwe woning 2% aan overdrachtsbelasting betalen.

Andere gevallen
Als u niet als starter wordt gezien en u eigenaar wordt van een woning waarin u zelf gaat wonen, dan moet over de koopprijs 2% overdrachtsbelasting worden betaald. Over de koopprijs van een perceel grond of een bedrijfshal moet voortaan 8% aan
overdrachtsbelasting worden betaald. In bepaalde situaties zal het percentage bij een recreatiewoning ook 8% worden.

Wat te doen?
De Tweede en Eerste Kamer moeten nog stemmen over de wijziging van de overdrachtsbelasting. Het kabinet wil dat de verandering in de overdrachtsbelasting ingaat per 2021 en voorlopig de komende vijf jaar gaat gelden. Als u aan de voorwaarden voldoet om volgend jaar als starter te worden gezien maar u hebt al met de verkoper afgesproken dat de woning in 2020 nog wordt overgedragen, wat moet u dan doen?
Ga dan in gesprek met de verkoper: is deze bereid om de datum van de overdracht (het ondertekenen van de akte bij de notaris) naar 2021 te verschuiven? Houd er rekening mee dat de verkoper gecompenseerd wil worden; voor hem of haar lopen namelijk de kosten van de woning langer door.
Er is ook een groep mensen die volgend jaar meer overdrachtsbelasting moet betalen. Hebt u al onroerend goed gekocht maar vindt de overdracht in 2021 plaats? Dan kunt u wellicht met de verkoper afspreken dat nog dit jaar de overdracht wordt rondgemaakt.
Hebt u naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan contact op met ons kantoor Derkman Siemerink Netwerk Notarissen. Ons kantoor is aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notarissen die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

U kunt altijd een verblijvende afspraak maken, of gebruik maken van ons -wegens coronacrisis- gratis telefonisch spreekuur, elke donderdag van 15.30 tot 16.30 uur.  Het telefoonnummer is 053-5722985.

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-RPY4R1NFFS window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-RPY4R1NFFS');