19 apr - 16:16 Haaksbergen - aangepast om 16:16

Paasvuren in Haaksbergen: beperkt in omvang en aantal

HAAKSBERGEN Het is al tijden flink droog in de regio Twente. Daarom heeft de brandweer onlangs fase 2 (extra alert) afgekondigd. Regel is dat alle open vuren verboden zijn. Dat betekent ook iets voor de paasvuren in Haaksbergen. Burgemeester Rob Welten is met de brandweer en de organisatoren van de drie grote paasvuren om tafel gegaan. Er zijn diverse maatregelen getroffen om de risico’s tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Op basis van goede afspraken is vervolgens samen besloten dat de drie grote paasvuren in afgeslankte vorm kunnen doorgaan.

Burgemeester Welten wilde niet op voorhand tot een verbod overgaan. “In onze streek kennen we een aantal geweldige tradities, waar inwoners en bezoekers van genieten”, vertelt de burgemeester. De paasvuren horen daar ook bij. Maar de veiligheid voor bezoekers en de omgeving is óók enorm belangrijk. Dat begrijpen de organisatoren ook heel goed, zo heb ik gemerkt tijdens onze gesprekken. De organisatoren waren gelukkig bereid een aantal extra veiligheidsmaatregelen te nemen.“

Maatregelen

Het gaat daarbij om een minder grote paasvuur, extra blusvoorzieningen, meer bewakingsmensen, goede monitoring van de windkracht en eventueel een afgelasting als de wind te sterk is. Het gaat om maatwerk”, aldus Welten. Daarom hebben we samen besloten dat de paasvuren wél door kunnen gaan, maar dan in afgeslankte vorm. Voor de duidelijkheid: vanwege de droogte trekken we alle andere stookontheffingen in. Dus behalve deze drie paasvuren mag er geen enkel ander vuur branden in de buitenlucht.

Waar?

De drie paasvuren die in afgeslankte vorm door kunnen gaan worden eerste paasdag vanaf 20.00 uur aangestoken. Dat is in Sint Isidorushoeve aan de Goorsestraat en in Buurse aan de Haaksbergerweg/Zendvelderweg. Het zogeheten Hola-paasvuur is bij de kruising van de Oldenkotsedijk met de Oostendorperweg. Deze drie paasvuren zijn voor iedereen toegankelijk. Alle andere (paas)vuren zijn dus verboden, omdat alle stookontheffingen zijn vervallen.