16 apr - 17:00 Haaksbergen - aangepast om 14:33

Pad door het Grintenbosch officieel geopend

VELDMAAT – Op donderdagmiddag 11 april is het belevingspad voor rolstoelgebruikers door het Grintenbosch feestelijk geopend. Op de weide midden in het Grintenbosch was door Natuurmonumenten een grote trap geplaatst, waaronder de genodigden met een kop koffie of thee ontvangen werden. Onder de aanwezigen ook Jan Leppink met zijn zoon. In 2002 heeft de stichting Leppink-Postuma dit deel van het Grintenbosch geschonken aan Natuurmonumenten. Jaap in ’t Veld, gebiedsmanager Twente van Natuurmonumenten, heette iedereen welkom, waarna Cor Kraal, voorzitter van wijkraad De Veldmaat, een korte toespraak hield. Hij bedankte alle actief betrokkenen bij de totstandkoming van dit belevingspad, te weten Jeroen Waanders, boswachter van het Grintenbosch, Simone Damhof, boswachter, communicatie en beleven en Renate Huybrechts, medewerker projectenondersteuning, allen van Natuurmonumenten, Loonbedrijf Breukers, vrijwilligers van de wijkraad met een speciale vermelding voor Gerard Vaanhold en Kei-Fit Haaksbergen.

Cor Kraal vertelde dat door de raad van de gemeente Haaksbergen €5000,00 als beloning toegekend was voor dit belevingspad voor rolstoelgebruikers als het beste idee van Haaksbergen. Verder heeft de wijkraad ook een fors bedrag aan projectensubsidie in dit pad gestoken. Het pad is onderdeel van een route voor rolstoelgebruikers die de wijkraad op dit moment aan het ontwikkelen is. De route loopt van het Saalmerink, via het Wiedenhof en de Geukerdijk door het Grintenbosch. De volgende fase die de wijkraad nu gaat ontwikkelen is de route van de Geukerdijk via de Veldmaat en de Veldzichtweg naar de retentievijver en Steenbroak’s Es en vervolgens weer naar het Saalmerink. Al met al een route van ongeveer 8 kilometer. Foldermateriaal hierover is binnenkort verkrijgbaar bij de VVV.

Jaap in ’t Veld vertelde vervolgens over de reden van het uitgevoerde stevige onderhoudswerk in het Grintenbosch. Hij gaf ook aan dat door nieuwe aanplant over een aantal jaar het bos een heel ander aanzien zal hebben dan nu vlak na de uitdunning.

Humor

Vervolgens verrichtte Leo Oostrik samen met Jaap in ’t Veld de openingshandeling door op het pad een lint door te knippen. Al lopend over het pad werd de Kateaker bereikt, het houten gebouw in het Grintenbosch, van waaruit door vrijwilligers een scholingsprogramma voor de jeugd ontwikkeld wordt. Jaarlijks bezoeken ongeveer 2000 schoolgaande kinderen dit programma in het bos. Bij de Kateaker werden de gasten verrast met een optreden van Lidwien Rouwenhorst en Mimie van den Berg. Die in klederdracht en in Twents dialect op een humoristische manier vertelden wat de kinderen zoal bijgebracht werd in het Grintenbosch. Verder is er door het Landschap Overijssel een app ontwikkelt waardoor men deze route via de app op de telefoon kan wandelen. Volg hiervoor de link:

https://www.landschapoverijssel.nl/routes/haaksbergen-rondje-grintenbos.

Leo Oostrik verricht samen met Jaap in ’t Veld de openingshandeling van ‘Pad door Grintenbosch. (Foto: Gerard Vaanhold).