13:12 Haaksbergen - aangepast om 13:12

Politie waarschuwt voor toenemende fietsendiefstal in Haaksbergen

HAAKSBERGEN – Het valt de politie op dat er de laatste tijd weer regelmatig fietsen worden gestolen in Haaksbergen.

Deze diefstallen vinden overal in de gemeente plaats en dan moet men denken aan; fietsenstallingen bij bushaltes,  bij winkels in het centrum, bij mensen achter de woning of uit de schuur. Vaak zijn deze fietsen afgesloten met een ringslot en regelmatig niet op slot.
Schijnbaar denkt men in Haaksbergen, dat een fiets alleen in Amsterdam wordt gestolen. Dit is echter niet het geval! Als politie Haaksbergen weten wij dat er een handel is in gestolen fietsen. Deze worden gestolen door de gelegenheidsdief, die een niet afgesloten fiets ziet staan. Hij springt erop en weg is die! Maar er zijn ook criminelen actief, die op plaatsen komen waar veel fietsen staan. En deze op een onbewaakt moment snel achterin hun bedrijfsauto gooien.

Of fietsendieven maken gebruik van een kleine accu slijptol om snel het slot door te snijden. Als politie zetten wij in Haaksbergen lokfietsen in om fietsendieven aan te houden. Op deze fietsen zit een track- en trace volgsysteem. Wij stallen deze afgesloten lokfietsen op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen in Haaksbergen.
En regelmatig leidt dit tot de aanhouding van een fietsendief. Echter dit is niet voldoende. Als politiewillen wij toch nog de volgende tips geven; noteer de gegevens van je fiets, merk, type, serienummer, framenummer, chipnummer.
Mocht de fiets gestolen worden dan hebben wij de juiste gegevens van de fiets in de aangifte staan. Wij komen namelijk wel eens bij gasten thuis waar we haast zeker weten dat daar een gestolen fiets staat, maar deze niet in beslag kunnen nemen.
We kunnen er namelijk geen aangifte bij vinden, omdat de specifieke gegevens van deze fiets niet in ons systeem gekomen zijn omdat de aangever deze niet wist.

Sluit een fietsverzekering af.
Doe de fiets altijd op slot, zowel thuis als buiten op straat. En staat de fiets een langere tijd gestald, gebruik dan een kettingslot. Op deze wijze gaan we niet alle fietsendiefstallen voorkomen, maar maken we het de fietsendieven wel een stuk lastiger!

Erik Teesink
Wijkagent Politie Haaksbergen