26 jun - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:56

Prairiehond op motorkap: Ooh-momentje

HAAKSBERGEN – De vijfde Fotobiennale Haaksbergen is een feit. Tot 3 november zijn er honderden prachtige foto’s in en rond het Park Groot Scholtenhagen te bezichtigen van leden van de Fotogroep Haaksbergen. Gerard Breukers is een van de leden die zitting heeft in de Biennalecommissie. Een interview met onze plaatsgenoot is de aftrap naar een serie waarin we wekelijks in Rond Haaksbergen een foto uit de Biennale plaatsen met vermelding van de maker en een korte beschrijving van de foto. Breukers vertelt als lid van de organiserende Fotogroep Haaksbergen trots te zijn op een Biennale zoals we deze hier nu voor de vijfde keer houden. ”Van begin 2023 zijn we daar al mee bezig. Het kost veel tijd en energie, maar je krijgt er een enorme voldoening voor terug. En ja de afbeeldingen op de motorkappen van Autobedrijf Eijsink hangen er ook weer tussen. De zomer is begonnen, dus kom allemaal een kijkje nemen op het Scholtenhagen.” 

Prairiehond op motorkap en Trucage; het zijn twee afbeeldingen van Gerard Breukers (73) die hij inzond voor de vijfde Fotobiënnale Haaksbergen. De indrukwekkende  openlucht tentoonstelling op en rond het park Groot Scholtenhagen bevat honderden prachtige afbeeldingen in verschillende vormen en op de meest verrassende plekjes op het Scholtenhagen.

 ”Het ophangen van de afbeelding daar boven de vijver was nog een heel gedoe. Dat plekje  boven het water en tussen omringend groen is bijzonder. Daar kan ik echt van genieten”, wijst Breukers naar de overkant van de vijver voor ’t Hagen. Hij is al 28 jaar lid van de Fotogroep Haaksbergen. De club van amateurfotografen telt 29 leden en Gerard Breukers sloot zich destijds aan omdat hij beter wilde worden in zijn hobby fotograferen. ”Binnen de fotogroep leren de leden van elkaar. Het is leuk om met anderen te sparren over fotografie en wat nou een goede foto is.” Dan stellen we hem die vraag ook maar gelijk: wat is de definitie van een goede foto? ”Dat is heel subjectief. Technisch moet een foto goed zijn en daarnaast vind ik de compositie belangrijk. Scherpte is daarentegen een relatief begrip. Want onscherpte kan deel uitmaken van de compositie. Zeg het maar.” Zelf maakte Breukers mee dat een bewerkte foto van een uiltje in een regionale wedstrijd werd afgeschoten en die afbeelding op nationaal niveau een nominatie kreeg. ”De ene jury is de andere niet. Maar zo kan het gaan. Heel simpel: over smaak valt niet te twisten. Daar komt het wel op neer.” Wie in de gelegenheid is, zou de komende maanden eigenlijk een rondje Fotobiennale op het Scholtenhagen moeten maken. Dan kom je bijvoorbeeld ‘Trucage’ van Breukers tegen in de lange sliert foto’s van alle fotogroepleden. Ook zijn prachtige ‘prairiehondje op motorkap’ hangt als onderdeel van het drieluik ‘Beestenboel’ aan een bomentak midden in het park. ”Het zijn allemaal mooie foto’s die zijn ingestuurd voor deze Biennale. We mogen daar als Haaksbergen best trots op zijn.”