10:07 Haaksbergen - aangepast om 10:07

Presentatie nieuw boek Jaap Scholten in De Kappen

HAAKSBERGEN – Op maandag 12 december a.s. vanaf 20.00 uur vertelt Jaap Scholten over zijn nieuwe boek ‘Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper’. De presentatie is in handen van Theo Hakkert, recensent en o.a. columnist van Dagblad Tubantia.

Zoals bekend, woont schrijver Jaap Scholten (geboren in Enschede in 1963) al sinds 2003 in Hongarije en raakte al meteen op 24 februari bij het begin van de oorlog in Oekraïne betrokken bij deze oorlog. Vandaar ook dit boek.

Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnenrollen, begeeft Jaap Scholten zich naar de Oekraïense grens om een jong gezin uit Kyiv te helpen. In de weken die volgen wordt die betrokkenheid steeds groter. Hij helpt vluchtelingen en zamelt geld in voor drones en nachtkijkers. In zijn pick-uptruck rijdt hij door het land en ontmoet een bonte mengeling van Oekraïners: een ingenieur, een violist, een zangeres, een kokkin, een schrijver.
Met de directrice van een Kyivse cakefabriek bezoekt hij een begrafenis in Irpin. Ze bevoorraden soldaten in Hostomel en brengen meel naar de broodbaksters in de bevrijde stad Tsjernihiv.
Op een turbulente roadtrip vertelt de Amerikaanse sniper Neal hem over het leven aan het front en een reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds ziekenhuis in Marioepol.
Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper is een persoonlijk logboek van een reis door een land in oorlog én een uniek verslag van de onwaarschijnlijke moed, veerkracht en eensgezindheid die de oorlog bij de Oekraïners heeft losgemaakt.

Onlangs werd zijn boek gepresenteerd en het boek en zijn werk in Oekraïne is reden voor De Kappen om Jaap uit te nodigen voor een presentatie. Daarnaast kwam het idee op om hem te helpen met middelen voor de aanschaf van generatoren, nachtkijkers, kettingzagen, waterpompen en andere.
Op deze manier kan hij op de meest directe manier hulp bieden aan de mensen in Oekraine en wij helpen zo een beetje mee.
Jaap Scholten studeerde industriële vormgeving aan de TU in Delft en sociale antropologie aan de CEU in Boedapest. Hij woont sinds 2003 hoofdzakelijk in Hongarije en schreef onder meer de romans Tachtig, Morgenster, De Wet van Sprengler en Suikerbastaard. Suikerbastaard gaat over de tijd dat Jaap’s grootvader machines leverde voor de suikerfabrieken in Ethiopie en werknemers die daar terechtkwamen om de machines in elkaar te zetten.

De familie van de moeder van Jaap was namelijk eigenaar van Machinefabriek Stork in Hengelo (o). Jaap maakte fictie van het verhaal.
Voor het boek Kameraad Baron werd Scholten genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste reis boek van het jaar. En ontving daarvoor ook de Libris Geschiedenis prijs. Zijn boeken zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Hongaars, Kroatisch en Roemeens.

De entree voor de presentatie op 12 december is € 7,50 en kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa of via De Kappen.nl. Boek en Buro uit Haaksbergen is medeorganisator en verkoopt de boeken van Jaap die ze op verzoek ook signeert op deze avond.

De Stichting Goed Geboerd (opgericht voor Maatschappelijke presentaties en voorstellingen) heeft haar bankrekening beschikbaar gesteld om een bijdrage voor het werk van Jaap op over te maken. Dat is bankrekening NL63RABO0354070746.