16:24 Haaksbergen - aangepast om 14:28

Probleem droogte blijft, ook na stevige buien

HAAKSBERGEN – De buien van afgelopen dinsdag en de verwachte neerslag voor komende dagen geven wat verlichting. Het lost de droogte echter niet op.

De sloten stonden eventjes vol en het de neerslag zorgt er wel voor dat de bovenlagen van de grond tijdelijk minder droog zijn, meldt het waterschap Vechtstromen. ,,De komende weken schijnt de zon volop en er is af en toe kans op een lokale bui. Het neerslagtekort loopt echter verder op. In ons hele gebied staan stuwen al geruime tijd zo veel mogelijk op zomerpeil of iets daarboven. We houden daarmee het water dat er is en er door buien nog bijkomt, zo lang mogelijk vast. Dat kun je zien in de sloten.”

Vissterfte
De grondwaterstanden liggen deze dagen rond ‘normaal’ of iets daaronder. Door de langdurige warmte, staat op diverse plekken de waterkwaliteit onder druk. ,,Met name in stilstaand kan door opwarming van het water zuurstoftekort ontstaan. Na hoosbuien komt veel stof en rommel in het water en kan vissterfte optreden.”

Zwemwater
In oppervlaktewater kan de waterkwaliteit in de zomer snel onder druk komen te staan. Ga daarom alleen zwemmen in officiële zwemplassen, luidt het advies van het Waterschap. De actuele zwemwaterkwaliteit is terug te vinden op zwemwater.nl.