
Regels heilig voor horeca
HAAKSBERGEN – Op Tweede Pinksterdag opende de horeca klokslag 12 uur weer haar deuren en terrassen. En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. De gezamenlijke ondernemers heetten haar gasten afgelopen maandag van harte welkom, maar moesten dat wel doen met de nodige beperkingen. De plaatselijke horeca treedt daarom deze week gezamenlijk met die regelgeving naar buiten. ,,We zijn we weer geopend, maar met de nodige beperkingen en aanpassingen”, meldt woordvoerder Geerlof Kanis namens de Haaksbergse collega’s. ,,We hebben onze gasten gemist en iedereen is weer meer dan welkom. Tegelijkertijd hopen we vurig dat iedereen zich aan de regels houdt. Want anders kan het feest zo weer voorbij zijn.”
‘We moeten het samen doen”, luidt de boodschap van Haaksbergse horecaondernemers. ,,En met ‘we’ bedoelen we gasten, medewerkers en ondernemers. Samen moeten we ervoor zorgen dat de regels worden nageleefd en we kunnen blijven genieten van de horeca, binnen en op de terrassen.”
De kroegbazen en restauranthouders zijn blij dat ze hun ding weer kunnen doen. Echt feest is het nog lang niet als je bedenkt dat er maximaal op 40 procent capaciteit wordt gedraaid. ,,Als je rekening houdt met de afstanden tussen tafels en de looplijnen dan moet je het terras ongeveer tweeënhalf keer zo groot maken om de helft van het normale aantal stoelen kwijt te kunnen”, legt Geerlof Kanis uit. ,,En binnen in het gebouw mogen maximaal 30 gasten verblijven. Dus als je een keer komt en er is geen plaats, neem dat de ondernemer alsjeblieft niet kwalijk en probeer het later nog een keer.”
Houd afstand
Zoals overal in de openbare ruimte moet ook in de horeca minimaal 1,5 meter afstand worden gehouden. De ondernemers hebben hiervoor plannen gemaakt en in overleg met de gemeente vastgesteld. familieleden die bij de gemeente op hetzelfde adres staan ingeschreven, vormen een uitzondering. ,,Ook mogen 2 mensen samen op het terras plaatsnemen zonder de afstand van 1,5 meter in acht te nemen.” Ieder bedrijf heeft de mogelijkheid om de handen te wassen en te desinfecteren. Ieder bedrijf heeft dat anders georganiseerd, maar het kan overal. ,,Bij alle horecazaken is reserveren verplicht als je binnen wilt zitten. Zo voorkom je bovendien teleurstellingen.”
Kanis somt een hele lijst aan regels op waar aan moet worden voldaan. ,,Bij aankomst geldt bijvoorbeeld de gezondheidscheck. Voordat een gast plaats mag nemen in het horecabedrijf of op het terras moeten eerst alle vragen van die check met nee worden beantwoord. Moet minimaal 1 vraag met ja worden beantwoord, dan moet de uitbater die persoon weigeren. Het voelt als gastheer heel dubbel om zo op te treden, maar we moeten het er voorlopig mee doen.”