06 aug - 14:45 Haaksbergen - aangepast om 14:45

Renners Stofwolk weer vol ambitie aan de start

NEEDE/HAAKSBERGEN – De wielerronde van Neede kan intussen terugvallen op een kleine halve eeuw aan historie. En in die jaren streden de renners van de regionale vereniging RTC De Stofwolk traditiegetrouw telkens weer mee om de ereprijzen. De coureurs zijn de afgelopen tijd dan ook weer volop in training om tijdens hun ‘eigen’ ronde zo goed mogelijk voor de dag te komen. Vrijdagavond 16 augustus wordt de Niessink & Partners Ronde van Neede weer verreden, met bovendien een tropical night en beachvolleybal. Traditiegetrouw staan er nogal wat renners uit Haaksbergen in Neede aan de start.

De basis voor de rijke geschiedenis van de wielerronde van Neede werd al in de zeventiger jaren gelegd, zo vertelt Richard te Vaarwerk, een van de stuwende krachten achter dit evenement.

Rijen dik
“Destijds werd de ronde nog verreden rond de muziekkoepel”, aldus Te Vaarwerk van De Stofwolk, dat voor dit evenement samenwerkt met de wielerclub WTC Neede. “Het publiek reisde echt van heinde en verre af naar ons dorp en stond soms vier rijen dik langs het parcours om de plaatselijke helden Arie en Reinier Hassink aan te moedigen.”

Arie Hassink maakte in die jaren deel uit van de roemruchte Amstel-ploeg. “Arie nam dan echt zijn ploeg mee om hier de prijzen op te komen halen. Maar in die jaren had hij ook geduchte concurrentie van het opkomend talent Joop Ribbers, Stofwolk-lid uit Groenlo.”

Gevreesde kuitenbijter
In de tachtiger jaren verhuisde de ronde naar de wijk De Berg, waarna de ronde later werd verreden op het huidige parcours. “Met onder meer de Bergstraat, de Borculoseweg, maar ook de onder de renners gevreesde Rapenburg. Het wegdek loopt hier gluiperig omhoog. Normaal gesproken niet echt een kuitenbijter, maar als je er tientallen keren op hoge snelheid tegenop moet rijden, weegt-ie op het laatst toch behoorlijk door.”

Tropical night
Het is volgens Te Vaarwerk intussen de 23ste keer dat de ronde op dit parcours wordt verreden. “En het wordt niet alleen voor de wielerliefhebbers de moeite waard want er is ook een tropical night en er is beachvolleybal. Al met al een gezellig avondje uit dus.”

Om 17.00 uur valt het startschot voor de sportklasse, waarna om 18.30 uur de amateurs vertrekken.