08 apr - 12:50 Haaksbergen - aangepast om 12:50

Rijnconsult: netwerkgemeente past Haaksbergen het best

ZWOLLE/HAAKSBERGEN – Organisatieadviesbureau Rijnconsult heeft onderzoek gedaan naar het beste organisatiemodel voor een toekomstbestendig en zelfstandig Haaksbergen. Belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat een netwerkgemeente voor Haaksbergen een passender scenario lijkt dan de zogenaamde regiegemeente, waar tot nu toe vanuit werd gegaan. Het rapport is vandaag overhandigd aan Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Gerrit Jan Kok van Haaksbergen. 

Regie- of netwerkgemeente Wat Rijnconsult betreft is het toegroeien naar een netwerkgemeente het best passende scenario. Rijnconsult adviseert daarbij met voorrang te onderzoeken met buurgemeenten Enschede en Hengelo of en op welke wijze één van deze partners de bedrijfsvoering grotendeels kan overnemen. Voor samenwerking op andere uitvoeringsonderdelen is het van belang dat de gemeente verder kijkt dan de grote steden en dient de gemeente flink te investeren in de ambtenaren en hun werkomgeving.Het worden van een regiegemeente vraagt volgens het onderzoek een te grote investering en te veel veranderkracht van bestuur en organisatie. Bovenal past het niet in de politiek-bestuurlijke cultuur van Haaksbergen.

 Burgemeester Kok: “Goede basis voor mijn opvolger Welten” Burgemeester Gerrit Jan Kok van Haaksbergen is blij dat het rapport er nu is. “Mooi dat het nu afgerond is. Het heeft even geduurd, maar we hebben het de tijd gegeven die ervoor nodig was”, aldus Kok. “Maar uiteindelijk ligt er met dit rapport een goede basis voor mijn opvolger Rob Welten om samen met de raad verstandige keuzes te maken voor de toekomst van Haaksbergen. Ik zorg dat het rapport bij de gemeenteraad terechtkomt. Zij moeten er nu mee aan de slag.”

Andries Heidema: “Rapport ook nuttig voor andere gemeenten” Commissaris van de Koning Andries Heidema bekijkt het rapport ook in bredere zin: “Wij zien dat meerdere gemeenten worstelen met hun organisatievorm en dat op dit moment de organisatievorm regiegemeente populair is”, reageert Andries Heidema. “Wij wilden graag meer kennis krijgen over ‘de regiegemeente’ en ander organisatievormen. Dit rapport helpt ons om met gemeenten het gesprek te voeren over hun toekomst”.