29 nov - 10:18 Haaksbergen - aangepast om 10:18

Robbie Hunink sluit aan als mede-eigenaar Café-Zalencentrum Dwars

ST. ISIDORUSHOEVE – Robbie Hunink (27) volgt zijn ouders op als vierde generatie mede-eigenaar in het horecabedrijf. Pa en ma blijven voorlopig actief in de zaak en heel de Hoeve is verzekerd van het voortbestaan Eetcafé Zalencentrum Dwars. ”Ben hartstikke trots op wat mijn ouders hier de afgelopen jaren hebben neergezet. Dat zet ik graag voort.”

De school, de kerk en ’t café; als die er nog zijn in een kleine kern als Sint Isidorushoeve blijft het dorp leefbaar. Sterker nog, met nieuwbouw en een uitgebreid industrieterrein staat de Hoeve er uitstekend voor. Maar wat als Jeanette en Tonny ermee stoppen en er is geen opvolging? Robbie Hunink kreeg daarom de laatste maanden veelvuldig de vraag van klanten en plaatsgenoten of hij de zaak nou ging overnemen of toch niet. Deze week kwam het antwoord. ,,Ik ga het doen”, klinkt het overtuigend met een volmondig ‘ja’.

Roeping
De jongste telg uit het horecagezin moest er lang over nadenken. Niet vanwege het bestaansrecht van de zaak. Want met dat toekomstperspectief zit het wel goed. ,,Het ging me meer om mijn eigen sociale leven als horecaondernemer. Mijn ouders hebben altijd zes dagen in de week van ’s morgens tot ’s avonds laat gewerkt. Als kind groei je daarmee op. Later zie je pas wat dat voor je sociale leven betekent en ga je nadenken of je dat eigenlijk wel wilt. Ze hebben de laatste jaren al veel veranderd. De openingstijden zijn bijvoorbeeld aangepast. Dat gasten zich vooral thuis moeten voelen, is altijd voorop blijven staan. Werken in de horeca is een roeping zeggen ze wel. Je moet er passie voor hebben. Ik zie dit ook niet als een baan. Dit is een prachtig bedrijf dat ik mag gaan voortzetten. Maar er is door de veranderingen ook nog een leven naast het werk. Dwars is met de tijd meegegaan en er bestaat een leven naast de zaak. Dat heeft voor mij de doorslag gegeven.”

Eigen keuze
Eetcafé Dwars bestond in 2017 100-jaar. Dat werd groots gevierd en Tonny brouwde als speciaalbier specialist een jubileumeditie ter ere van het eeuwfeest. Nu is daar de nieuwste Quadrupel met op het etiket de vier generaties Dwars: Gerrit Jan, Hennie, Jeanette en de vierde: Robbie. Eetcafé Dwars kent een rijke geschiedenis. Het heeft als ontmoetingsplek tot op de dag van vandaag altijd een belangrijke functie voor het dorp gehad. ,,Het zou jammer zijn als dat verdwijnt wanneer er geen opvolging is”, merkt Jeanette op. Ze benadrukt ook dat het Robbies eigen keuze is. ,,Hij loopt al jaren mee in de zaak en was er na zijn horecaopleiding helemaal klaar voor. Maar wij kunnen ons voorstellen dat je er heel goed over moet nadenken of je dit wilt. We vinden het heel mooi dat hij de stap nu neemt, maar dat hebben we geheel aan hem overgelaten.”

Frisse wind
De zaak heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan. In de cafetaria is een nieuwe bakwand geplaatst en binnen het eetcafé is een tweede kroeg ingericht. Tonny: ,,Ook de grote zaal heeft net een grote opknapbeurt ondergaan en alles is nieuw in de verf gezet. Daar hoeft de komende jaren niets meer aan te gebeuren.” Voor Robbie is de weg vrij om zijn eigen ideeën verder uit te werken. Daar was hij volgens Jeanette en Tonny allang mee begonnen. ,,Als je verder wilt, moet je vernieuwen. En dat deden we al met nieuwe activiteiten die Robbie bedenkt. Wat dat betreft heeft hij al een frisse wind door het bedrijf laten waaien en dat is mooi om te zien.”

Quadrupel
Dwars is het thuishonk van de plaatselijke dartvereniging, de biljarters en de kaartclub en al die vele andere gasten. Maar dat is lang niet alles. Robbie: ,,Het bedenken en organiseren van activiteiten moet voor reuring in het dorp zorgen. Dat is de uitdaging. Mijn moeders opa was geloof ik timmerman en begon 106 jaar geleden verderop in de straat een eetcafé omdat hij vond dat de Hoeve dat nodig had. Dat idee is hier altijd levend gehouden. Je doet dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor het behoud van de leefbaarheid in deze gemeenschap. Als je er dan ook nog een boterham aan overhoudt is het goed. Ik ben trots op wat mijn ouders hier hebben neergezet als opvolgers van hun voorgangers en dat zet ik als vierde generatie graag voort. Ik sluit aan als mede-eigenaar en dat gaan we komend weekend vieren met de presentatie van een heerlijke Vierde Generatie Quadrupel uit de bierkeuken van pa.”