12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:38

‘Rolstoelbasketbal liet mij zien wat ik wel kan’

HAAKSBERGEN – Elf jaar geleden was een (S)Cool on Wheels clinic op zijn basisschool de eerste kennismaking met rolstoelbasketbal voor Joost Morsinkhof (22). Dat bracht hem een week later al bij een vereniging en een paar jaar later zelfs in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Afgelopen woensdag was hij assistent bij een (S)Cool on Wheels clinic op een basisschool in de regio. Eenzelfde clinic waarmee het voor hem allemaal begon.

Joost kwam na een ongeluk op oudejaarsavond 2008 tijdelijk in een rolstoel terecht. Tegenwoordig doet hij alleen zijn sport in een rolstoel, verder doet hij alles nu lopend. Daar is een lange periode van revalidatie aan vooraf gegaan. In 2010 keerde hij weer terug in zijn vertrouwde klas op basisschool De Holthuizen. ,,Het was voor de klas wel even omschakelen toen ik voor het eerst in mijn rolstoel naar school kwam, maar klasgenoten raakten daar ook snel aan gewend. Ik deed soms gymlessen ook al mee in mijn rolstoel.” 

Clinic

Op initiatief van zijn school en zijn moeder Carla werd dat jaar ook een clinic van (S)Cool on Wheels geregeld. Dit programma is juist gericht op het bespreekbaar maken van aangepaste sport in de klas voor kinderen met en zonder beperking. Tijdens die clinic vertelde docent, plaatsgenoot en vermaard handbiker Johan Reekers het verhaal over zijn beperking en gingen ze in het tweede deel de gymzaal in. ,,Je kreeg direct al een sportrolstoel om mee te doen. Ik was daarna eigenlijk gelijk om”, blikt Joost terug op die kennismaking. ,,Van tevoren dacht ik nog:  rolstoelbasketbal dat gaat te hard, dat is niks voor mij.”

Gelijk enthousiast

Na die clinic werd hij gevraagd of hij bij een club in de buurt wilde komen kijken en dat leek Joost een goed idee. Joost raakte enorm enthousiast. ,,Een week later ben ik al gaan kijken bij I.S.V. Hengelo en daar ben daar lang blijven basketballen.” Daarna klom hij snel omhoog in zijn sport, want via een regiocompetitie werd hij gevraagd voor Jong Oranje en kon hij gaan trainen op Papendal. Later ging hij bij een grotere club uit Rotterdam spelen en mocht na het EK voor jeugd ook mee naar het EK voor de heren. Inmiddels speelt hij in de Duitse Bundesliga en heeft hij met het Nederlands team al twee EK’s en een WK achter zijn naam staan.

Niet zitten balen

Zo is in zijn leven in elf jaar tijd veel veranderd.  Joost zegt altijd: ,,Ik heb wel een ongeluk gehad, maar als ik kijk wat ik daarna allemaal aan mooie dingen heb meegemaakt… dat was anders niet gebeurd. Ik had ook nooit verwacht zover te komen en vond het eerst al lang leuk om bij een club te basketballen.” Zijn liefde voor de sport zit dan ook diep. Vooral omdat het hem een positieve kijk op het leven heeft gegeven. ,,Na mijn ongeluk kon ik echt balen dat ik niet meer kon voetballen. Maar ik heb kennis kunnen maken met een sport waar ik gewoon aan mee kan doen. Dat heeft er toe geleid dat je vooral kijkt naar wat je wél kunt.” 

Eigen verhaal vertellen

Die positieve boodschap kan hij uitdragen nu hij de ervaren docenten Johan Reekers en Geert Henk Wessels mag assisteren bij een (S)Cool On Wheels clinic onder de paraplu van Fonds Gehandicaptensport, bijvoorbeeld op de school waar zijn zus lesgeeft. Net als toen hij zelf de clinic kreeg vertelde hij eerst over zijn eigen verhaal voordat ze de gymzaal in gingen voor de rolstoelskills en een potje basketbal. Dat is heel leuk om te doen. Ik heb vaker clinics gegeven, maar de uitleg van je eigen verhaal erbij maakt het extra bijzonder.” Wie kennis wil maken met de sport van Joost kan naar de rolstoelbasketbalpagina gaan. Op www.unieksporten.nl van het Fond Gehandicaptensport staan nog veel meer verhalen over anderen takken van sport.