02 dec - 10:11 Haaksbergen - aangepast om 10:12

“Samen de transitie versnellen”

Nieuw laadplein voor elektrische auto’s in Haaksbergen:

HAAKSBERGEN – EViiGO en Leferink Projectinrichters openen een nieuw laadplein op industrieterrein Varck-Brammelo in Haaksbergen. Daarmee is de Twentse gemeente zes laadpunten rijker.

Het laadplein in Haaksbergen bestaat uit twee 180 kW ultrasnelle laders en twee AC-laadpunten. “We willen samen de transitie versnellen om de doelstelling van de overheid te halen. In 2035 moeten alle voertuigen emissieloos worden verkocht. Dat is een ambitieuze doelstelling, maar dat moeten we zeker kunnen halen”, zegt Jos Nijland van EViiGO.

Ook bij Leferink Projectinrichters zijn ze bij met de komst van de laadpalen. “Het thema duurzaamheid staat ook Leferink hoog in het vaandel. De samenwerking met EViiGO is daarom ook een logische stap en sluit goed aan bij ons. Het is mooi dat ons bedrijf een duurzame locatie is, waar elektrische rijders snel hun auto’s kunnen opladen.

Uitsluitend groene  stroom
“Er is dringend behoefte aan publieke en private laadpalen”, vervolgt Jos Nijland van EViiGO. “Als de gebruiker moeilijk, of zelfs helemaal niet kan laden, creëren we een laadangst. Het behalen van de doelstelling van de overheid wordt daardoor bemoeilijkt. Daarom bouwen wij stevig door aan onze duurzaamheidsambitie.”

De EViiGO Laadpleinen worden aangelegd in samenwerking met lokale ondernemers en leveren uitsluitend groene stroom. Een gedeelte van de opbrengst van het laadterrein gaat naar de lokale ondernemer. “We moeten het samen doen. We kiezen bewust voor lokale ondernemers, omdat we het belangrijk vinden dat je het regionaal met elkaar oppakt.”

Multifunctionele laadpleinen
De EViiGO laadpleinen worden voorzien van minimaal twee snelladers van 180 kW, waarmee een auto tot 80% volgeladen is in maximaal twintig minuten.

Vijf laadpleinen van EViiGO zijn er nu operationeel. Drie in Enschede, één in Almelo en één in Haaksbergen.

EViiGO hoopt in 2023 tien nieuwe laadpleinen verdeeld in Twente te realiseren, om daarna op meerdere locaties in Nederland de duurzame pleinen te realiseren. Zo wordt er volgend jaar een laadplein aangelegd bij de Grolsch Veste in Enschede.