25 jan - 14:15 Haaksbergen - aangepast om 14:16

Samen duurzaam voedsel produceren 

Drie informatieavonden Voedsel Veur Elkaar 

BUURSE – In Buurse wordt een project opgezet om samen duurzaam voedsel te produceren. Er zijn drie informatiebijeenkomsten in januari en februari bij Groencentrum ‘t Niej’nhoes aan de Breukheurnerweg 35. Veel mensen dromen er wel eens van; in je eigen eten voorzien. Dat is lekker, gezond en dichtbij. Kleinschalig en met oog voor morgen en de natuur. Maar niet iedereen beschikt over een eigen grote moestuin, voldoende tijd of groene vingers. Voor hen is er een nieuw alternatief: een gezamenlijke eigen moestuin. 

Een deelnamecertificaat geeft recht op wekelijkse groente, aardappelen en fruit. Voedsel Veur Elkaar Buurse en Omstreken heet het nieuwe project. Het is een kleinschalige op te richten coöperatieve moestuin in eigendom van 75 tot circa 100 huishoudens. “Samen bepalen we wat we willen eten”, aldus de organisatie van Voedsel Veur Elkaar. De tuinman of tuinvrouw is in dienst van de coöperatie. Die verbouwt tientallen soorten groenten en fruit met ondersteuning van vrijwilligers die een handje willen helpen. Dat is overigens niet verplicht. Ieder huishouden betaalt eenmalig 1000 euro voor de oprichting van de coöperatieve moestuin met fruitboomgaarden, kweektunnel, bewateringssystemen etc. Een eenpersoonshuishouden betaalt 500 euro. “Verder delen wij de jaarlijkse kosten. Denk daarbij aan het salaris van de tuinman of tuinvrouw, pacht van de grond, water, zaai- en pootgoed. Voor 7 tot 9 euro per persoon per week eet je groente, aardappelen en fruit uit je eigen moestuin. Daarmee zijn meteen de jaarlijkse kosten gedekt.” 

De drie informatieavonden zijn op donderdag 26 januari, 9 februari en 23 februari van 19.30 tot 21 uur. Locatie: Broekheurnerweg 35. Vrije inloop. 

Belangstellenden kunnen zich voor de infoavond aanmelden via info@voedselveurelkaar.nl. “Zodoende kunnen we een goede inschatting maken voor voldoende koffie en thee op die avonden”, aldus de organisatie van Voedsel Veur Elkaar.