17:53 Haaksbergen - aangepast om 10:54

‘Schakel altijd een letselschade advocaat in’

Verlies aan verdienvermogen bij zelfstandigen

EIBERGEN- Wat gebeurt er als je, na bijvoorbeeld een ongeval, niet meer kunt werken? In het geval van ondernemers is dat een ingewikkeld verhaal. Jan Lefers, letselschade advocaat bij Lefers Advocaten, deelt een verhaal uit de praktijk.

“Het gaat om een man en vrouw die samen, in een VOF, eigenaar zijn van een ijssalon. Hij bereidt het ijs, zij doet de verkoop en stuurt het personeel aan. De zaak loopt goed en ze hebben een behoorlijk inkomen. De vrouw krijgt een ongeval en kan haar werk niet meer doen. De verzekeraar kijkt wat het verlies aan verdienvermogen is. Normaliter is dat de helft van de bruto winst. Bij een ondernemerskoppel is het echter anders; de ene partner mag het verliesdeel van de ander overnemen. De verzekeraar moet dan tot het totale bedrag compenseren.”

Snel schakelen
Een ingewikkelde berekening maar wél noodzakelijk, zo zegt Lefers. “Als je het niet goed laat berekenen, dan doe je het slachtoffer tekort. Bij mensen in loondienst is het eenvoudiger; de werkgever betaalt het eerste jaar 100% van het salaris door, in het tweede jaar wordt dat meestal 70% en daarna, bij blijvende arbeidsongeschiktheid, komt de werknemer in de WIA. Bij ondernemers is dat heel anders; een bedrijf is binnen 3 maand vaak technisch failliet als de inkomsten wegvallen. Zeker bij kleine ondernemers met weinig reserve is het zaak om snel te schakelen. Als je zelfstandige bent, en er overkomt je een ongeluk, ga dan zo snel mogelijk op zoek naar een goede belangenbehartiger. Iemand die tijd voor je vrijmaakt en met je meekijkt. Wij weten precies waar ondernemers in zo’n geval tegenaan lopen.”

Meer weten over de afhandeling van letselschade bij u als ondernemer of als particulier? De mensen van Lefers Advocaten vertellen u er alles over. Een eerste gesprek met een letselschade advocaat is altijd vrijblijvend en gratis. Kiefteweg 84, 7151 NS Eibergen Telefoon: 0545 725 925 www.lefers-advocaten.nl