22 jan - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 21:20

Scheiden doe je samen

Een nieuwe relatie, kinderen die uit huis zijn, financiële problemen, het verlies van een dierbare, ziekte, ruzies; allemaal oorzaken die tot een scheiding kunnen leiden. In Nederland ben je niet de enige die gaat scheiden. Ruim dertigduizend stellen scheidden in 2018. Hierbij ging het om bijna zeventienduizend gezinnen met kinderen.

Scheiden doe je niet alleen

Ga je scheiden, dan doe je dit niet alleen. Je (ex-)partner, kinderen, (schoon)familie, buren, gemeenschappelijke vrienden; allemaal zijn ze op een bepaalde manier betrokken. Hoe ga je hiermee om? Hoe kom je tot goede afspraken? Wat doet een scheiding met (jonge) kinderen? In een emotionele periode zoals een scheiding, kan het fijn zijn om advies en ondersteuning te krijgen. Bij Noaberpoort Haaksbergen kunnen inwoners terecht voor informatie, advies en ondersteuning.

Kinderen en echtscheiding (training voor kinderen)

Voor (jonge) kinderen betekent een scheiding het verlies van hun gezin en emotionele veiligheid. Onderzoek toont aan dat een scheiding van ouders tot ver in de volwassenheid emotionele gevolgen heeft voor kinderen.

Voldoende reden om goed uit elkaar te gaan en om kinderen hierbij te (laten) ondersteunen. Wijkracht biedt, als partner van Noaberpoort, de ‘KIES- training’. Deze training is speciaal voor kinderen van gescheiden ouders en gaat in om wat kinderen meemaken als hun ouders uit elkaar gaan. Dit is een praat-doe-groep voor kinderen die wordt gegeven door trainers van Wijkracht op diverse scholen in Haaksbergen.

Goed uit elkaar (professionele ondersteuning)

Het is voor alle betrokkenen belangrijk dat jullie samen zorgen dat een scheiding goed verloopt. Zeker als er kinderen betrokken zijn. Dat valt niet mee als je druk bent met elkaar en jezelf (verdriet, frustratie, onmacht en boosheid!). Professionele ondersteuning kan dan helpen om met elkaar in gesprek te blijven en om tot goede afspraken te komen. Voor ouders die scheiden biedt Wijkracht ‘Goed uit elkaar’. Dit is een vorm van ondersteuning waarbij mensen met begeleiding van hulpverleners, mediator en advocaten op een zo goed mogelijke manier uit elkaar gaan. De ondersteuning richt zich op de ouders en op hun kinderen.

Voor vragen en hulp kan men terecht bij Wijkracht, partner van Noaberpoort. U vindt Noaberpoort op de begane grond van het gemeentehuis. Adres Blankenburgerstraat 28, 7481EB Haaksbergen. Telefoon. 053-5734589. E-mail: info@noaberpoort. Inloop en aanmelding dagelijks van 8.30 tot 12.30 uur.