03 jul - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 14:39

Serious Request schiet Buurses Siberië te hulp

BUURSE – Serious Request schiet de noabers van Siberië te hulp met een uitgebreid AED pakket. ,,Wachten op een ambulance heeft geen zin als je die niet kunt bereiken.”

Voor wie het nog niet wist: Siberië is een buurtschap in het buitengebied van Buurse en misschien wel het meest afgezonderde plekje van Twente om te wonen. Dit gebied kreeg de naam Siberië vanwege de afgezonderde ligging en de woest ogende natuur. ,,Prachtig om te wonen, maar je moet er wel wat voor over hebben”, weet buurtbewoner Koen Scholten. ,,Met name de bereikbaarheid is en blijft een crime. Hulpdiensten zijn niet te bereiken per mobiele telefoon.” Jarenlang aandringen bij van alles en iedereen om het mobiele netwerk te verbeteren, leidde tot niets. Scholten besloot een brief te sturen naar het Rode Kruis. ,,De veiligheid van bewoners is hier simpelweg niet gewaarborgd. Op boerenbedrijven zitten ongelukken vaak in een klein hoekje en hulp komt wegens de slechte bereikbaarheid te laat. Daarom is het van belang dat we alternatieve voorzieningen krijgen.”

Terwijl Scholten zijn brief al bijna was vergeten kreeg hij ineens een heugelijk bericht: ,,Serious Request wilde onze buurt steunen met een AED en cursussen. Dat was gaaf. Eindelijk werden we gehoord en is ons probleem erkend. Wat mooi.” De 23 noabers van Siberië hebben een interessante cursus gehad en de AED krijg een centrale plek in de buurt.