15 nov - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 16:25

Sinterklaastijd begint bij intocht

HAAKSBERGEN – De Sint komt zaterdag aan in Haaksbergen. Om 14 uur arriveert de Goedheiligman per stoomtrein bij het MBS station. Met overigens louter nog veegpieten. En die gaan er volgens de hoofdpiet een mooie sinterklaastijd van maken, compleet met pietendorp tijdens de koopzondag, voorleesochtenden, kleurplaten, het spannende Sinterklaasverhaal op RTV Sternet en een heuse Sinterklaasshow in De Kappen. ,,Het houdt dit jaar niet op bij de intocht”, verzekert Nick Slotman van de intochtcommissie. ,,Haaksbergen heeft een lange en mooie intochttraditie en die wordt dit jaar verder uitgebreid. De intocht is het begin van een dynamische sinterklaastijd tot aan pakjesavond.” Nu ook Haaksbergen de veegpiet heeft omarmd, is dat volgens een van de laatste telgen van de lokale pietendynastie een mooi moment om het Sinterklaasfeest breder te trekken. Slotman: ,,Bovendien gaat Sint op de duurzame toer. Gemotoriseerde voertuigen zijn uit de intocht gebannen.”  Zonder zwarte piet ontstaat er volgens de intochtcommissie een toekomstbestendige intocht. ,,Die we vanaf nu zonder gedoe als mooie traditie in ere kunnen houden.”

 Sinterklaas overnacht dit jaar in De Kappen, meldt centrummanager Madelon Kuijk. ,,Daar hebben we een speciale slaapkamer ingericht waar de Sint goed kan uitrusten. Want de Sint en zijn pieten worden nog heel druk tot aan pakjesavond.” De route van de intocht onder begeleiding van de Haaksbergse Harmonie ziet er als volgt uit: vanaf de MBS richting rotonde Lansinkstraat, Spoorstraat, Hibbertsstraat, Zeedijk, Molenstraat richting de Markt. Onderweg zijn er 2 stops, op de Kalter en hoek Blankenburgerstraat/Spoorstraat. ,,Rond 14.45 verschijnt de Sint op het bordes van het gemeentehuis om daarna richting Veldmaat te vertrekken waar hij om 16 uur arriveert”, meldt de organisatie.

Met muziek van Partypower houden de dansers van dansschool Steps een mooie show op de podiumwagen van Noordendorp Transport. De verkeersregelaars van de VKR zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid en de techneuten van Elektro Breukers maken dat de Sint overal goed is te horen. ,,Ook Plus Retail en Stichting Sterpunten maken de intocht mede mogelijk, geeft de centrummanager aan. De Sinterklaas Werkgroep, Stichting Evenementen Haaksbergen en Ondernemersvereniging Veldmaat vormen samen de organisatie van de intocht. ,,Door de krachten te bundelen is er vanaf de intocht komende zaterdag tot aan 5 december van alles te doen. Haaksbergen heeft van oudsher een van de best georganiseerde intochten in de regio en daar zetten zich ook dit jaar weer tientallen vrijwilligers voor in.”

In De Kappen wordt 19 november Pietengym gehouden, 20 en 25 november is er voorlezen met de Sint en zondag de 26ste wordt Haaksbergen een heus Pietendorp tijdens de Koopzondag. In De Kappen is dan ook de spannende Show van de Sint te zien. ,,Daarvoor zijn nog kaartjes te koop. Kaartjes zijn ook te winnen met de kleurplaten wedstrijd”, aldus Madelon Kuijk. Kijk op Haaksbergen Natuurlijk/sinterklaas voor het complete prorgramma.

Foto: Dolf Ruesink