12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:46

Spoorstraat op de schop

HAAKSBERGEN – Een deel van de Spoorstraat gaat over twee jaar op de schop. De winkelstraat in het centrum wordt heringericht. Dat gebeurt in navolging van de Molenstraat. Die straat in het dorpshart van Haaksbergen is bijna gereed. In de eerste of tweede week van december is de vernieuwde Molenstraat klaar. Daarna is dus de Spoorstraat aan de beurt. Daarbij gaat het om het deel van de Spoorstraat van de rotonde tot De Kalter. Dit is het tweede deel van de herinrichting van de centrumstraten van Haaksbergen. 

Ondernemers van de Spoorstraat en De Kalter zijn deze week bijgepraat over de plannen. Zij mogen in werkgroepen meebeslissen hoe de vernieuwde winkelstraat gestalte moet krijgen. Moeten er meer parkeerplaatsen komen of juist minder? Of moeten auto’s helemaal geweerd worden uit de Spoorstraat? Hoeveel bomen worden er geplant om meer groen te krijgen? Welke klinkers moeten er in de vernieuwde Spoorstraat komen? Over dit soort vragen en veel andere vragen gaan de winkeliers en de gemeente zich buigen. Ook komt de vraag aan de orde wanneer exact de werkzaamheden worden uitgevoerd. Dat is allemaal nog onbekend. De nutsbedrijven moeten vroegtijdig op de hoogte worden gesteld. “Enexis gaat de gasleiding niet in de winter verleggen. In de wintermaanden doen ze dat niet. Nutsbedrijven moeten een halfjaar van te voren weten wanneer ze kunnen beginnen. Vroeger was dat drie maanden. Daar zijn we afhankelijk van”, zegt ambtenaar Peter Hoomoedt van de gemeente Haaksbergen.

Het jaar 2023 staat in het teken van de voorbereiding. Dan moet er een definitief plan komen. Een jaar later in 2024 wordt de Spoorstraat heringericht.